Zητά ο Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Να μην καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια στις μεταθέσεις των αστυνομικών


 

  • Αναβίωση κομματισμού με… έκτακτες μεταθέσεις

 

Για απόπειρα κατάργησης του αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων των αστυνομικών και αναβίωση φαινομένων κομματισμού και αναξιοκρατίας στα σώματα ασφαλείας, ασκεί κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος 85/2011. Με ερώτησή του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης ρωτά τον Χρήστο Παπουτσή πότε θα προχωρήσει -όπως έχει δεσμευτεί μετά το σάλο των αντιδράσεων-  στην κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης περί έκτακτων μεταθέσεων των αστυνομικών.

Η ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

         «Η αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καταργήσει κυριολεκτικά «από την πίσω πόρτα» το αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων των αστυνομικών εγείροντας ερωτηματικά για επάνοδο σε φαινόμενα κομματισμού και αναξιοκρατίας του παρελθόντος έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας. Και αυτό, τη στιγμή που οι προωθούμενες αλλαγές δεν εξυπηρετούν κανένα οικονομικό όφελος, ενώ ο αστυνομικός πλήττεται εν μέσω κρίσης από τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

         Συγκεκριμένα, την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εκπροσώπους των αστυνομικών (δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη ούτε στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ούτε στο δελτίο τύπου του Υπουργείου), διατυπώθηκε αόριστα στο ΠΔ 85/2011 (ΦΕΚ Α’ 207/16-9-2011, άρθρο 9, παρ. 2, περίπτ. κγ) ότι οι αστυνομικοί μπορούν να μετατίθενται εκτάκτως και «όταν ανακύπτουν λόγοι που άπτονται σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών». Δεδομένου ότι για έκτακτες ανάγκες μπορεί να υπάρχουν αποσπάσεις είναι εμφανές ότι πρόκειται για απόπειρα κατάργησης του Κώδικα Μεταθέσεων που βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Εάν, όμως, επιτραπεί ο αστυνομικός να μετατίθεται για «σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες» οποτεδήποτε, με πρωτοβουλία της υπηρεσίας του και ανεξάρτητα από τη μοριοδότηση και το χρόνο παραμονής του μετατιθέμενου στην ίδια περιοχή μετάθεσης, τότε αυτός θα είναι απροστάτευτος, έρμαιο των πολιτικών προθέσεων της εκάστοτε ηγεσίας.

         Οι εύλογες αντιδράσεις των αστυνομικών και των εκπροσώπων τους, αλλά και της Ν.Δ., προκάλεσαν τελικά την αναδίπλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος με Δελτίο Τύπου την 22η/9 επέρριψε, προσχηματικά, σε «υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας», τις ευθύνες για την αδικαιολόγητη ρύθμιση περί έκτακτων μεταθέσεων του αστυνομικού προσωπικού  και δεσμεύτηκε για άμεση κατάργησή της με νέα πράξη».        

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:  

  • 1. Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε στην κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης περί έκτακτων μεταθέσεων των αστυνομικών;
  • 2. Με ποιους τρόπους θα διασφαλίσετε την αξιοκρατική μεταχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στα Σώματα Ασφαλείας;
Προηγούμενο άρθρο Οικολόγοι πράσινοι: Μουσικό σχολείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο ''Γέρασα στα 24 χρόνια μου''!