Ειδήσεις

Μάξιμος : Να διδαχθούμε από την Κύπρο πως να βγούμε από Μνημόνιο και ιδεοληψίες


«Έχουμε να διδαχθούμε από την Κύπρο, όχι μόνο για το πώς βγήκαν μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν ζητήματα της εκπαίδευσης, χωρίς ιδεοληψίες». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής με θέμα: «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Έρευνας και Καινοτομίας σε ερευνητικά κέντρα», στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής, με επικεφαλής τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καδή.

Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε επίσης ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου από τα 8 πανεπιστήμια τα 5 είναι ιδιωτικά, «στην Ελλάδα δεν λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Έτσι, στερούμαστε τη δυνατότητα, η Ελλάδα να γίνει ένα κέντρο παιδείας παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς εδώ γεννήθηκαν οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι θετικές επιστήμες από την φιλοσοφία μέχρι την ιατρική. Δυστυχώς, έχουμε μέχρι τώρα εκροή και ανθρώπινου δυναμικού, φοιτητών, αλλά και πολύτιμου συναλλάγματος». Και ζήτησε να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους «αιώνιους φοιτητές» και το «άσυλο» με αφορμή τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης «το οποίο τελεί υπό κατάληψη από αναρχικούς που έχουν έρθει από διάφορες χώρες της Ευρώπης χωρίς καμία πρόσκληση και χωρίς καμία ενημέρωση των πρυτανικών αρχών, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Πρύτανη. Ενώ πρόσθεσε ότι «κατά κανόνα, όταν αποχωρούν οι καταληψίες βλέπουμε τις ζημιές και τους βανδαλισμούς που έχουν γίνει στα ιδρύματα, γι’ αυτό όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, με πρώτο τον Δήμαρχο της πόλης καλούν την επίσημη ελληνική πολιτεία να παρέμβει». Ο Κύπριος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο.

Ο κ. Χαρακόπουλος αφού ζήτησε να πληροφορηθεί από τον κ. Καδή συγκεκριμένα στοιχεία για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το ζήτημα της αριστείας και εν γένει τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος κατέληξε λέγοντας «σημείωσα από την αρχική εισήγηση του Υπουργού το γεγονός ότι συνέχισαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί τη βάσει των συμπερασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύτιμο δίδαγμα και για εμάς. Χρειάζεται συναίνεση για όποια μεταρρύθμιση στην παιδεία και όχι δογματικές αντιλήψεις, εμμονές και ιδεοληψίες».

 

Στη φωτό ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Καδή.

 

Προηγούμενο άρθρο Πανδαισία πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στα παράλια
Επόμενο άρθρο Tο 8ο Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών