Ο Αστ. Ροντούλης μιλά για τα Παιδικά Εμβόλια


 Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τα παιδικά εμβόλια χρηματοδοτούνταν 100% από την πολιτεία, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο, ακόμη και για τους φτωχότερους γονείς, προκειμένου να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

 Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από παιδιάτρους η Κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει πάρει την απόφαση να «κόψει» πολλά από τα βασικά εμβόλια που γίνονται στα παιδιά για την προστασία της υγείας τους, αλλά και της δημόσιας υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν κάποιοι πόροι.

Ειδικότερα, παιδιατρικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι με την έλευση του νέου έτους θα κοπούν τα περισσότερα παιδιατρικά εμβόλια, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Ενδεικτικά, μάλιστα, υποστηρίζεται ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου κοστίζει 75 €. Ένα παιδί μέχρι τα έξι του χρόνια πρέπει να κάνει γύρω στα 20 εμβόλια, ενώ αν είναι και κορίτσι πρέπει στα εννιά του χρόνια να κάνει και το πανάκριβο εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας.

Ευλόγως, εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια τακτική, θα υποπέσει σε ένα αντισυνταγματικό – φορολογικό ολίσθημα, εφόσον το κράτος λαμβάνει, μέσω των φόρων, τα χρήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας από όλους τους πολίτες και έτσι δεν μπορεί να ζητήσει από τους γονείς να επωμιστούν μονομερώς τα έξοδα.

Καθώς η ανησυχία των οικογενειών πολλαπλασιάζεται μέρα με την ημέρα γύρω από το ζήτημα των παιδικών εμβολίων λόγω της προαναφερομένης έντονης φημολογίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•1.                          Αληθεύουν πράγματι οι ισχυρισμοί που εκπορεύονται από παιδιατρικούς κύκλους για επικείμενη ανάληψη του κόστους των παιδικών εμβολίων αποκλειστικά και μονομερώς από τους γονείς;

•2.                          Αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση πως αν λάβει ένα τέτοιο μέτρο ένας μεγάλος αριθμός φτωχών οικογενειών, που όσο πάνε και πληθαίνουν, τελικά θα επιλέξει να μην εμβολιάσει τα παιδιά τους; 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του δημάρχου Λάρισας στην Τερψιθέα
Επόμενο άρθρο Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων για κάλυψη παροδικών αναγκών