Την μάστιγα του 21ου αιώνα αποτελεί ο καρκίνος, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 7 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με την επάρατη νόσο. Είναι αποδεδειγμένο ότι με την εμφάνιση της ασθένειας, η ζωή του καρκινοπαθή, καθώς και της οικογένειάς του αλλάζει ολοκληρωτικά και επιφέρει προσωπικά, οικογενειακά, αλλά και δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα.
Σε αυτή την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, οι καρκινοπαθείς νιώθουν πραγματικά εγκαταλειμμένοι από την ελληνική Πολιτεία. Η παραπάνω διαπίστωση εδράζεται στην κυβερνητική λογική που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση κάθε έννοια κοινωνικής μέριμνας. Στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και της οριζόντιας φορολόγησης, θυσιάζονται και οι χρόνια άρρωστοι συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση αδιακρίτως επιβάλλει φοροεισπρακτικά μέτρα και εφαρμόζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη κοινωνικά δεδομένα.
Έτσι, οι καρκινοπαθείς που έχουν πιστοποιητικά αναπηρίας άνω του 67% υποχρεούνται να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, την ειδική εισφορά στα ακίνητα και πιθανόν να διαβούν και το κατώφλι της εργασιακής εφεδρείας. Επιπροσθέτως, πολλοί καρκινοπαθείς, οδηγούνται νομοτελειακά στην επιδείνωση της υγείας τους, αφού σκέπτονται να περικόψουν τις ιατρικές δαπάνες που καταβάλλουν, ώστε να πληρώσουν τις εισφορές που ζητά το κράτος.
Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
•1. Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να εξαιρέσει, από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ειδικού τέλους στα ακίνητα, τους καρκινοπαθείς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%;
•2. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξαίρεσης των καρκινοπαθών από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης