Στόχος η κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο


Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε το ραντεβού Παπανδρέου-Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά την έξοδό του ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ψήφιση της Συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτή την κυβέρνηση ούτε για το ποιες ακριβώς θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ»

Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου είπε: «Στόχος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα και θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, ώστε η χώρα να μην πάει αυτή τη στιγμή σε εκλογές.

«Βλέπω ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση και δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και στην πράξη» συνέχισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στους κινδύνους να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».

Βουλή: «Ναι» από 153, «όχι» από 144

Η κυβέρνηση έλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους υπέρ: Τις 152 του κυβερνώντος κόμματος και εκείνη της Λούκας Κατσέλη, η οποία μετά την απόφασή της να ψηφίσει «ναι» στη Βουλή, επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ως εντολή για τη διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας, μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές, είπε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή έργο θα έχει να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να κυρωθεί η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

To χρόνο για τις κάλπες αποσαφήνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες θα έχει ζωή ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει τη Δευτέρα να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα και αξιόπιστα στο Eurogroup».

«Αύριο [Σάββατο] θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσω ότι αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, δήλωσε ανοιχτός σε κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. «Να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, τη σύνθεση ακόμη και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκτός Βουλής απέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση Παπανδρέου. «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές» είπε.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε δε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του τη δανειακή σύμβαση: (α) να έρθει η δανειακή σύμβαση προς έγκριση ξεχωριστά από τα συνοδευτικά μέτρα και (β) να μην επιδιωχθεί η κύρωσή της με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς από το Σύνταγμα, όπως είπε, προβλέπεται ότι η πλειοψηφία των 180 βουλευτών αφορά σε θέματα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί» είπε η Αλέκα Παπαρήγα. «Αν κατάλαβα καλά, που το κατάλαβα πολύ καλά, έχετε ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα, χειρότερα και από αυτά που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, και θέλετε μια κυβέρνηση με πολλά κόμματα γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα τσακίσετε το κίνημα» πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ.

«Καλώς ήρθατε στη λογική» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στον πρωθυπουργό, στην τοποθέτησή του μετά την ομιλία Παπανδρέου. «Χαίρομαι που έστω και την παραμονή της καταστροφής, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει διαδικασίες, ελπίζω αυτή η απόφαση να συνοδευθεί με τόλμη» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι «η χώρα χρειάζεται έναν γερό πρωθυπουργό, όχι έναν πρωθυπουργό-μαριονέτα και μια κυβέρνηση εξόχως πολιτική με τους καλύτερους και εμπειρότερους». «Αν απουσιάζει η ΝΔ, όλο το εγχείρημα θα είναι κολοβό» τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε στη δική του τοποθέτηση ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχει στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές που ορίζουν οι δανειστές». «Όπως και να πείτε τη νέα κυβέρνηση, αυτή θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Προηγούμενο άρθρο Εικονικές δωρεές σε ναούς των Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για πρόσθετους πόρους στη Θεσσαλία»