Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κίνα (Beijing Forestry University) του Καθ. Γ. Μαντάνη


Μετά από πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου BJFU και συγκεκριμένα από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Ξύλου (Καθ. Jinzhen Cao), ο Καθ. Γ. Μαντάνης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΤΕΙ Λάρισας) προσκλήθηκε για μια σειρά διαλέξεων. Η επίσκεψη έγινε το διάστημα 6-12 Νοε. 2011 και προετοιμάστηκαν αρκετές τεχνικές παρουσιάσεις, καθώς και γενική παρουσίαση για το Τμ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και ειδική παρουσίαση για τις εν γένει ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ξύλου του ΤΕΙ Λάρισας.

 

Δευτέρα 7/11/2011. Το μεσημέρι έγινε γεύμα εργασίας με την Καθηγήτρια Dr. Cao του εν λόγω Τμήματος, έγινε θερμό καλωσόρισμα και ανακοινώθηκε όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης. Το απόγευμα περιελάμβανε μια μοναδική επίσκεψη, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου (Bird’s Nest).

 

Τρίτη 8/11/2011. Το πρωί έγιναν στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Ξύλου του Beijing Forestry University οι τεχνικές παρουσιάσεις από τον Καθ. Γ. Μαντάνη παρουσία των Καθηγητών Prof. Sun, Dean της Σχολής και Prof. J. Cao και των Λεκτόρων Dr. Erni Ma και Dr. Wang Mingzhi του ίδιου Τμήματος, καθώς και πενήντα περίπου σπουδαστών από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της εν λόγω Σχολής. Οι παρουσιάσεις που έγιναν στις 8/11/2011 ήταν οι ακόλουθες: Wood modification: a brief overview of the technology, Plato technology: a thermal modification process, Chemical modification of wood: Accoya technology, Wood and nanotechnology: Overview of research projects.

Στο περιθώριο των διαλέξεων συζητήθηκαν με τον Dean Prof. Sun, οι δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών και η περαιτέρω συνεργασία των δύο τμημάτων μας. Το απόγευμα της Τρίτης 8/11/2011 περιελάμβανε μια ωραία ξενάγηση στο φημισμένο Summer Palace του Πεκίνου, βασιλική (θερινή) κατοικία της δυναστείας των Qing.

Τετάρτη 9/11/2011. Το πρόγραμμα περιείχε ένα ωραίο ταξίδι, μοναδικό όπως λένε οι κινέζοι και προορισμός ζωής, στο Great Wall (Σινικό Τείχος) που απέχει περίπου 180 χλμ. από το Πεκίνο. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Mandarin όπου είναι και το πιο φημισμένο site, με ξενάγηση για περίπου 2 ώρες. «He who does not reach the Great Wall, is not a true man», αναφέρει μια κινέζικη παροιμία!

Επίσης επισκεφτήκαμε το φημισμένο μουσείο China Red Sandalwood Museum, ένα μέρος με τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία και παράδοση. Μουσείο που έχει πλήθος καλλιτεχνημάτων, κινέζικων έργων τέχνης από το ασιατικό είδος ξύλου Red Sandalwood, ξύλο «ιερό» για τις δυναστείες των Ming και Qing στην Κίνα, όταν και απέκτησε ιστορικώς τη μεγάλη φήμη του. Η ξενάγηση κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες στο μουσείο αυτό και είδαμε έργα ξυλογλυπτικής μοναδικά στον κόσμο.

 

Πέμπτη 10/11/2011. Το πρωί έγιναν στον Τομέα Σχεδιασμού Επίπλου του Beijing Forestry University οι υπόλοιπες παρουσιάσεις από τον Καθ. Γ. Μαντάνη, παρουσία των Καθηγητών Prof. G. Xiaojie και Prof. J. Cao και της Λέκτορα Dr. Zhang Fan του ίδιου Τμήματος, καθώς και τριάντα περίπου σπουδαστών από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του εν λόγω Τομέα. Συζητήθηκε στο διάλειμμα εκτενέστερα το Π.Σ. του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. του ΤΕΙ/Λ. Οι παρουσιάσεις που έγιναν στις 10/11/2011 ήταν οι ακόλουθες presentations: Presentation of WFDT Department, Forestry & market of wood products in Greece, WFDT – Lab of Wood Technology: Brief overview of research projects.

 

Το εν λόγω Τμήμα του Πανεπιστημίου BJFU είναι ακαδημαϊκά ένα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τμήμα -όχι τεχνολογικής κατεύθυνσης- το οποίο καλύπτει κυρίως θεωρητικά γνωστικά πεδία της επιστήμης ξύλου, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν έχει συνεργασίες με τις βιομηχανίες ξύλου της Κίνας ούτε διεξαγάγει εφαρμοσμένη έρευνα. Επίσης, ο Τομέας Σχεδιασμού Επίπλου είναι σε επίπεδο παροχής θεωρητικής γνώσης, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής σχεδίασης αλλά χωρίς εργαστήρια κατασκευής επίπλων/αντικειμένων ούτε και υλοποίησης έργων ή projects (πρωτοτύπων). Στο πεδίο του σχεδιασμού επίπλου υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και προσέλκυσης φοιτητών με δυνατότητα (εάν αποδεχτεί το ΤΕΙ/Λ) προγραμμάτων bachelor 2+2 ετών, στο κάθε ίδρυμα. Ο τομέας της επιστήμης-τεχνολογίας ξύλου στεγάζεται σε ένα κτίριο σχετικά παλιό, με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό πλην εξαιρέσεων. Το Εργαστήριο που επισκεφτήκαμε επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την έρευνα σε θέματα προστασίας και εμποτισμού του ξύλου, τεχνικών βελτίωσης των ανθυγροσκοπικών ιδιοτήτων με συμβατικές τεχνολογίες αλλά -πρόσφατα- και με τεχνικές νανοτεχνολογίας. Σε αυτό εργάζονται 7 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 2 διδακτορικοί φοιτητές. Υπεύθυνη είναι η Prof. J. Cao. Σε γεύμα που μας παρατέθηκε το μεσημέρι της 10-11-2011, συζητήθηκαν με τους κινέζους συναδέλφους εκτεταμένα όλα τα θέματα τυχόν συνεργασιών: α) ερευνητικές συνεργασίες αναμένεται να γίνουν σύντομα σε θέματα επιστήμης ξύλου, σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος, β) συμφωνήθηκε η ανάγκη διερεύνησης των τυπικών-νομικών θεμάτων, για ενδεχόμενη (κοινή) εκπόνηση προγράμματος σπουδών στο ΤΕΙ, με προσέλκυση κινέζων φοιτητών στο ΤΕΙ (Καρδίτσα), στο πρόγραμμα σχεδιασμού επίπλου (2 ετών-Κίνα + 2 ετών-Ελλάδα), στην αγγλική, αρκεί να υπάρχουν χαμηλά δίδακτρα και δωρεάν παροχή φοιτητικής στέγης και διατροφής, γ) συμφωνήθηκε, τέλος, να αναζητηθούν πηγές ή προγράμματα κοινής ανταλλαγής των καθηγητών, από το ένα ίδρυμα στο άλλο (μικρής διάρκειας), ή/και φοιτητών για εκπόνηση μόνον της πρακτικής άσκησης (που είναι κοινή, στα δύο Π.Σ., στο 8ο εξάμηνο).

 

Παρασκευή 11/11/2011. Η τελευταία μέρα του ταξιδιού αυτού πέρασε ευχάριστα με ξεναγήσεις σε ιστορικά μέρη του Πεκίνου στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή κράτησε περίπου 2 ώρες! -το Πεκίνο έχει απίστευτο traffic jam- μέχρι την επίσκεψη στην κεντρική πλατεία Tiananmen Square, όπου και υπάρχουν τα ωραία αξιοθέατα, το Μνημείο των ηρώων, το Μαυσωλείο του Mao Zetong κ.α. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε, για 3 ώρες, την Απαγορευμένη Πόλη (Forbidden City), μέρη που κάποτε ήταν μόνον για τις βασιλικές οικογένειες των δυναστειών των Ming και Qing. Επισημαίνονται -στο τέλος του ταξιδιού αυτού- τα ακόλουθα: α) η ζεστή υποδοχή και η πολύ ευγενική φιλοξενία των κινέζων συναδέλφων του Πανεπιστημίου BJFU, β) η αγάπη-συμπάθεια που έχουν οι κινέζοι για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό του ένδοξου παρελθόντος μας! και γ) η πεποίθηση ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των ιδρυμάτων-τμημάτων μας, σε πολλά επίπεδα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφερειακή ενότητα Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο Μαξ. Χαρακόπουλος: Να ‘σαν τα νιάτα δυο φορές…