Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας: Βιωσιμότητα ή επιδοτήσεις στην ΚΓΠ


 Στην τακτική συνάντηση της Τρίτης (κάθε δεύτερη Τρίτη), η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας στις 22 Νοε 2011,, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, με κεντρικό εισηγητή τον κ. Δ. Μιχαηλίδη, φιλοξενήθηκε ο καθ Δημ. Γούσιος, σε μια ωραία επαγγελματική «ζύμωση», με κύριο θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.

Η ΕΝΑ Λάρισας συστηματικά επιδιώκει να δημιουργεί μικρές ομάδες συζήτησης με σύγχρονα θέματα. Τον τελευταίο καιρό διοργάνωσε συζητήσεις στην Ελασσόνα, στην Αγιά, στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και προβλέπει ακόμα συνάντηση στον Δήμο Τεμπών (6/12/2011), στον Δήμο Κιλελέρ (20/12/2011) και στην Λάρισα (3/1/2012).

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λάρισας κ Τάσος Μακρής μας είπε ότι η ΕΝΑ Λάρισας συναντήθηκε και έθεσε υπόψη της Αντιπεριφερειάρχη κας Ρ. Καλαριώτου στις 18/11/2011 θέματα των Νέων Αγροτών, ενώ προετοιμάζεται για την Πανελλήνια Συνάντηση Νέων Αγροτών στις 29/11/2011 στην Κατερίνη, για την Συνάντηση της 17/12/2011, στο Hilton, για το Μέλλον του αγροτικού κόσμου, και για την έναρξη του Διεθνούς Έτους ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ-2012 στις 4/2/2012, στις 12.00, στην αίθουσα Corona, μέσα στην Agrotica-Θεσσαλονίκη.

Η ΕΝΑ Λάρισας εκτιμά ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση όλων των Νέων Αγροτών Θεσσαλίας «με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον» στο τέλος της Άνοιξης 2012 για να συζητηθούν θέματα της εικόνας της υπαίθρου το 2020 (με την λήξη της ΚΓΠ).

Στην πολύ γόνιμη και εδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν ενεργά ο κ. Ν. Παυλονάσιος (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ), ο κ. Γρ. Τζότζος (Γραμ ΕΝΑ), ο κ. Δημ Μπαζάνας (εκπρόσωπος της ΕΝΑ στην ΠΕΝΑ), ο κ. Αθ Κεραμόπουλος (Λάρισα), Απ Σταγιάννης (Ν. Περιβόλι), ο κ. Τηλ. Γκουλέτσας (Ελασσόνα), ο κ. Μ. Αγγελακόπουλος (παλαιός πρόεδρος), ο καθ Δημ. Γούσιος και πολλοί από τους προσελθόντες.

Μεταξύ πολλών άλλων ακουστήκαν:

  • 1. Είναι η πρώτη φορά που η ΚΓΠ θα προκύψη από συναπόφαση του Συμβούλιου με το ΕυρωΚοινοβούλιο, ίσως μέχρι το φθινόπωρο 2012.
  • 2. Η βάση υπολογισμών της ΚΓΠ είναι η περιβαλλοντικά ορθώς φροντιζόμενη επιφάνεια (καλλιεργούμενη, φροντιζόμενη και βοσκούμενη)
  • 3. Είναι πολύ έντονη η περιβαλλοντική διάσταση σε όλα τα μέτρα της ΚΓΠ.
  • 4. Οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν επιχειρηματική συνιστώσα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προνοιακής μορφής επιδόματα.
  • 5. Η αγροτική ανάπτυξη προσανατολίζεται στην βιωσιμότητα και την στηρίζει μέσω σχεδίων βελτίωσης κλπ.
  • 6. Στην ελληνική πραγματικότητα ο αγρότης είναι κάτι σαν «ήρωας» καθόσον καλείται να επιχειρεί χωρίς καμιά στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, είτε στην εφαρμοσμένη έρευνα, είτε στην αγροτική εκπαίδευση, είτε στην επιμελητηριακή φροντίδα.
  • 7. Δημοσιονομικά (στα λεφτά) η ΚΓΠ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, αλλά θα είναι ενιαία σε μια περιφέρεια ή σε ένα τόπο με τα ίδια χαρακτηριστικά (ορεινός, πεδινός, νησιωτικός) ανά στρέμμα φροντιζόμενης επιφάνειας.
  • 8. Τόσο η έγκαιρη πληροφόρηση , όσο και η σωστή παρέμβαση στα συμβαίνοντα, απαιτούν παράλληλα με την κινηματική διάσταση, μια τυπική συλλογική οργάνωση, για να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Προηγούμενο άρθρο Mόνο 4 επιθεωρητές για 10.000 επιχειρήσεις
Επόμενο άρθρο Οι μουσικοί ιχνηλάτες στο DROPS, στη Λάρισα