Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που οργάνωσε το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, το οποίο αποτελείται από τα Εργαστήρια Υγιεινής των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πάτρας, Κρήτης και Ιωαννίνων, καθώς επίσης και από τη Νοσηλευτική της Αθήνας.
Φέτος, το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, την ΕΣΔΥ και τα ΤΕΙ Νοσηλευτικής Λάρισας και Αθηνών και έλαβε χώρα στη Λάρισα στις 25 – 27 Νοεμβρίου 2011, σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Δημήτρης Τριχόπουλος. Εκ μέρους του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ και Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και ο Διευθυντής του Δικτύου κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, στο στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: «Η Προαγωγή Υγείας στην κοινότητα και οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι». Το τραπέζι συντόνιζαν ο Καθηγητής Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος του ΕΟΦ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και οι κ.κ. Χρήστος Λάππας, Δήμαρχος Τρικάλων και Ελένη Ξυνοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος Λάρισας.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαχρονική παρουσία του Δικτύου, ως Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας μέχρι πρόσφατα και ως Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας σήμερα. Παρουσίασε τα προγράμματα ενημέρωσης, τις εκστρατείες πρόληψης καθώς και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για την οστεοπόρωση, για διάφορες μορφές καρκίνου, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που γίνονται είτε απευθείας είτε μέσω τηλεϊατρικής σε δεκάδες μέλη του Δικτύου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται από το ενιαίο Δίκτυο Υγείας μετά τη συνένωση με τα άλλα δύο Δίκτυα, το Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας και το Δίκτυο Υγιών Πόλεων, καθώς και με την πρόσφατη πιστοποίηση που έλαβε το από τον Παγκόσνιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Διευθυντής του Δικτύου κ. Σ. Παπασπυρόπουλος αναφέρθηκε σε ένα νέο καινοτόμο θεσμό που προτείνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας να αναπτύξουν οι Δήμοι μέλη του, τα ΚΕΠ Υγείας. Με βασικό άξονα την Πρόληψη και την Προαγωγής Υγείας θα μπορούσαν τα ΚΕΠ Υγείας να παίξουν έναν κυρίαρχο ρόλο όσον αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, αλλά και στην προληπτική ιατρική σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης να αποτελέσουν και το θεσμό, μέσω του οποίου οι Δήμοι θα υλοποιήσουν τις προβλέψεις, τόσο του Προγράμματος του Καλλικράτη, όσο και του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Υγείας που μεταφέρουν πολλές αρμοδιότητες για την υγεία στους Δήμους, χωρίς όμως τους ανάλογους πόρους.
Επίσης, εκ μέρους του Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας, που έχει ενταχθεί στο ενιαίο Δίκτυο μίλησε η κα Ηρώ Σχορετσανίτη, Ψυχολόγος, Διευθύντρια του ΙΚΠΙ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου, με θέμα: «Προγράμματα κατάρτισης Προαγωγής Υγείας για τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η κα Σχορετσανίτη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη εμπειρία που θα αποκομίσει το Δίκτυο από τα Προγράμματα Κατάρτισης, που αφορούν στην εκπαίδευση στελεχών των Δήμων σε θέματα υγιεινού τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και η καλή διατροφή.
Επιπλέον, το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου κ. Γιάννης Γρηγορίου μίλησε με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση ολοκληρωμένης πολιτικής για την Προαγωγή της Υγείας» και αναφέρθηκε κυρίως στη δημιουργία ενός Προφίλ Υγείας στους Δήμους, όπως έγινε στο Βόλο. Το Προφίλ Υγείας είναι ουσιαστική σύσταση του ΠΟΥ, ως το κατεξοχήν εργαλείο που βοηθάει τους Δήμους στο σχεδιασμό οργάνωσης πολιτικών υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Τέλος, στο ίδιο τραπέζι μίλησαν οι κ.κ. Ε. Παπαχρήστου με θέμα: «Παράγοντες Κινδύνου και χρήση Προληπτικών Υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό του Δήμου Μεγάρων», και Δ. Τριανταφύλλου με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Προαγωγή της Υγείας των εργαζομένων».
Μετά το πέρας των ομιλιών υπήρξε σημαντική συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν τόσο ο κ. Γ. Τούντας όσο και ο κ. Γ. Πατούλης.