Με το σταγονόμετρο η συνέχιση της νιτρορύπανσης


 Θα συνεχιστούν τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (συνολικού ύψους περίπου 400 εκ. ευρώ) διαβεβαιώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ωστόσο, από την απάντηση του κ. Σκανδαλίδη προκύπτει ότι στις δύο νέες προσκλήσεις που θα προκηρυχθούν δεν περιλαμβάνεται η Θεσσαλία!

 Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του επισημαίνει ότι: «Η πίεση του αγροτικού κόσμου στη δυσχερή αυτή οικονομική φάση έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα, την επίσημη δέσμευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνέχιση των προγραμμάτων. Μένει όμως να δούμε στην πράξη πότε και πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αυτές. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι για την ώρα ο Υπουργός έχει προαναγγείλει την προκήρυξη δύο μόνο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύψους 30 εκ. ευρώ, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν τη Θεσσαλία.»

Στην απάντησή του κ. Σκανδαλίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και συγκεκριμένα στον Άξονα 2 Μέτρο 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» προβλέπεται η συνέχιση του προγράμματος «Μείωση της Νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης» με τον τίτλο δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών». Όσοι παραγωγοί έχουν ήδη ενταχθεί από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (έτη 2005 και 2006), συνεχίζουν κανονικά να εφαρμόζουν το μέτρο με τα όσα προβλέπονται στις ισχύουσες για εκείνη την περίοδο αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βαρύνεται από ένα περιορισμένο χρηματοδοτικό σχήμα (υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις), που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική προώθηση των στρατηγικών του στόχων.

Ειδικότερα, σε ορισμένες δράσεις, όπως τα γεωργοπεριβαλλοντικά, οι υποχρεώσεις καλύπτουν το 80% και πλέον των διαθέσιμων πιστώσεων, γεγονός που δεν επέτρεπε την έκδοση νέων προκηρύξεων στα Μέτρα αυτά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και προκειμένου να στηριχθούν τα γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα, που αποτελούν βασικό στόχο της «πράσινης ανάπτυξης» αλλά και του στρατηγικού στόχου του Π.Α.Α. για την προστασία του περιβάλλοντος (Άξονας 2), στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος συνεδρίασε στις 24-6-2010 και αποφάσισε, μέσω της ανακατανομής των πόρων, να εξοικονομήσει πιστώσεις συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. € που θα κατευθυνθούν στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των αντίστοιχων δράσεων».

Προηγούμενο άρθρο Οι προτεραιότητες Ροντούλη για τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στην Ελασσόνα ο Έκτορας Νασιώκας