«Έχουμε κορυφαίους επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι διαπρέπουν στα αντικείμενά τους. Παρόλα αυτά, στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων υστερούμε.
Πρέπει να εμπιστευθούμε επιτέλους τους επιστήμονές μας και να τους δώσουμε εργαλεία ανάπτυξης και εξέλιξης».
Τα ανωτέρω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του – ως εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης – με θέμα τη συνεργασία μεταξύ της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στα πλαίσια της λειτουργίας του Ανοικτού Συστήματος Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, του «OpenΑΒΕΚΤ», στο οποίο εντάχθηκε και η Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Ο Λαρισαίος πολιτικός χαιρέτισε τη συνεργασία και προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τη στήριξη των φοιτητών και των ερευνητών της χώρας, μέσω της Βουλής, σημειώνοντας:
«Τα παιδιά μας προσπαθούν μέσω των βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων να αποκτήσουν πρόσβαση σε πηγές του εξωτερικού, τη στιγμή που τα πανεπιστήμια αδυνατούν να καλύψουν τις συνδρομές λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Έτσι, καθένας και καθεμιά αναγκάζεται είτε να καταφεύγει σε πειρατικούς ιστοτόπους είτε να πληρώνει αδρά την εκάστοτε πηγή, προκειμένου να λάβει πληροφορίες για την έρευνά του και να κάνει το μεταπτυχιακό του είτε το διδακτορικό του».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΚΕΛΛΑ
- Δημιουργία ενιαίου καταλόγου εκδόσεων ανά επιστημονικό τομέα, που θα τελεί υπό την εποπτεία και την υλική υποστήριξη της Βουλής και της Βιβλιοθήκης μας.
Κάθε πανεπιστήμιο να προβεί στη σχεδίαση και την έκδοση ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων επιστημονικών περιοδικών, που θα διαπραγματεύονται τα αντίστοιχα αντικείμενα των Σχολών και των Τμημάτων τους.
- Ανάπτυξη προγραμμάτων, που θα χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνδέσουμε την ανώτατη εκπαίδευση με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες.
Σε αυτές τις δράσεις μπορεί να λάβει ενεργό ρόλο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης δια της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του παραγόμενου έργου, ενώ η Βουλή, δια της Βιβλιοθήκης, μπορεί να έχει την εποπτεία και τον έλεγχο.
- Σύνδεση της Βιβλιοθήκης της Βουλής με τις βιβλιοθήκες και τη δημιουργία ενιαίου δικτύου διανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών σε όλη την επικράτεια, από άκρου εις άκρον.
Σε αυτή την προοπτική μπορεί να συμβάλει το OpenΑΒΕΚΤ και άλλα αντίστοιχα εργαλεία.
Έτσι θα εξασφαλίσουμε τη διαρκή αλληλεπίδραση και διάχυση της γνώσης σε όλες και σε όλους.
Τέλος, ο κ. Κέλλας συμπεριέλαβε και την παράμετρο της ενδυνάμωσης της ήπιας ισχύος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της ακαδημαϊκής έρευνας και του πολιτισμού:
«Να συμπεριλάβουμε στις διεθνείς σχέσεις της Βουλής τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων της Βιβλιοθήκης μας με τις βιβλιοθήκες των κοινοβουλίων άλλων κρατών της διαπεριφέρειάς μας για τη δημιουργία κοινού αρχείου πολιτισμικής κληρονομιάς και Δημοκρατίας, το οποίο θα οδηγήσει σε μία ενιαία βάση βιβλίων, κειμένων και άρθρων.
Σε αυτή θα έχουν αμοιβαία πρόσβαση οι επιστήμονές μας, προκειμένου να εξάγουμε το γνωσιολογικό απόθεμα του τόπου μας και να καλλιεργήσουμε την ήπια ισχύ της χώρας μας, η οποία είναι και το βασικό μέσο αναβάθμισης της θέσης μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα».