«Σε μια εποχή που η χώρα αιμορραγεί από τη μαζική φυγή νέων επιστημόνων,η Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, αποστρέφεται την ανάπτυξη και την καινοτομία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την απόφασή της νααρνηθεί τη διεκδίκηση εγκατάστασης θεραπευτικού κέντρου για τον καρκίνο με τη χρήση πρωτονίων, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντροCERN.
Ταυτόχρονα στερεί από τη Λάρισα και την Κεντρική Ελλάδα, γενικότερα, τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους της, ακυρώνοντας επί της ουσίας την προσπάθεια του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, που είχε δρομολογήσει τη διεκδίκηση του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου.
Ζητώ από τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει τη σχετική απόφαση.
Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να γράφεται με παλιά υλικά και ούτε μπορεί να περιμένει».
Αυτή ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, ζητώντας εξηγήσεις, με την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, για την αποχώρηση της Ελλάδας από την διεκδίκηση εγκατάστασης μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που φιλοξενούν δηλώσεις του καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. ΕυάγγελουΓαζή, η χώρα μας αρνήθηκε να διεκδικήσει την εγκατάσταση στο έδαφός της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του CERN, αρκούμενη, κατά δήλωση της εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε ρόλο παρατηρητή.
Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού “χτυπά” τον όγκο “στην καρδιά του”καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα, γύρω από τον όγκο, υγιή κύτταρα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κριθεί απαγορευτική για τη χώρα, καθώς δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεσή της, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα που θα αναλάβει την επένδυση παραχωρείται και η συγκεκριμένη τεχνογνωσία, κατ΄ αποκλειστικότητα της χρήσης και εφαρμογής της, για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής, της Βόρειας Αφρικής, πιθανότατα και της Τουρκίας.
Στη Λάρισα, μάλιστα,υπήρχε σχέδιο για τη δημιουργία Κέντρου ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου,που είχε παρουσιαστεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό στους επιστήμονες του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου και είχε δρομολογηθεί η διεκδίκηση του, με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επειδή η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του CERN με πολυετή επιστημονική και τεχνολογική προσφορά στον Οργανισμό και εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα στο ενεργητικό της.
Επειδή διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής.
Επειδή η δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου, θα προσδώσει στη χώρα κύρος και πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:
- Ποιο το σκεπτικό της απόφασης να αποχωρήσετε από την διεκδίκηση της εγκατάστασης Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων στη χώρα μας και να δηλώσετε “παρατηρητής”;
- Είναι στις προθέσεις σας η αναθεώρηση της απόφασης και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;