Με ειδικές αναφορές στον Nομό Λάρισας, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
‘’Η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα, εάν μάλιστα επικρατήσει η πρόβλεψη της EUROSTAT, που αναφέρεται σε πληθυσμό 9 εκ. κατοίκων το 2050,απειλούν ευθέως, όχι μόνο το ασφαλιστικό μας σύστημα και την εθνική οικονομία, αλλά την ίδια την ύπαρξη της χώρας’’,επεσήμανε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός.
‘’Χρειάζεταιένα μείγμα κατάλληλων δημόσιων πολιτικών’’, συνέχισε,‘’το οποίο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εισοδηματικές ενισχύσεις και διορθώσεις, αλλά να στοχεύει στην υποστήριξη των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πληθυσμού ανά την επικράτεια, με βάση τα ειδικά οικονομικά παραγωγικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας’’.
Συγχρόνως, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ αναφέρθηκε στον Νομό Λάρισας, λέγοντας:
‘’Η Περιφέρεια της Λάρισας έχει εξαιρετική συνεισφορά στον πρωτογενή τομέα της χώρας.Για να διατηρηθεί ζωντανή, θα πρέπει να ενισχυθεί και να δοθούν κίνητρα στους νέους και στις νέες να παραμείνουν στα χωριά τους. Η δημογραφική πολιτική καλείται, αφενός μεν, να ενισχύει την αύξηση του πληθυσμού και, αφετέρου, να επιτυγχάνει την αντιστροφή της αστικοποίησης, ώστε να μην ερημώνει η ύπαιθρος και η περιφέρεια.
Θα πρέπει να εξετάσουμε ενδεχόμενους τρόπους παροχής κινήτρων σε νέα ζευγάρια και νέες οικογένειες, όπως το επίδομα τοκετού, το οποίο ίσχυεμέχρι προ ολίγων ετών, την υποστήριξη της μητρότητας, κατά τα πρώιμα χρόνια της ανατροφής των παιδιών,αλλά και φοροελαφρύνσεις’’.
Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας εστίασε στο θέμα της ενίσχυσης των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, αναφέροντας τη Βερδικούσα ως υπόδειγμα ενίσχυσης της υπαίθρου:‘’Το ζήτημα, που θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα μας, είναι η στήριξη πολύτεκνων και τρίτεκνωνοικογενειών. Έχω τονίσει, κατ’ επανάληψη, και θα το πω για μια ακόμα φορά: Δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική δημογραφική πολιτική, εάν δεν ξεκινήσουμε από τους στυλοβάτες του έθνους μας που είναι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι. Σας είχα αναφέρει και την προηγούμενη φορά το παράδειγμα της Βερδικούσας, μιας ορεινής κοινότητας του νομού Λάρισας, όπου ο πληθυσμός αποτελείται από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες κρατούν τον τόπο ζωντανό.
Αντί η κυβέρνηση να επιβραβεύσει τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, προσφέροντάς τους κίνητρα και άλλα ωφελήματα, προχωρά, εμφανίζοντας τιμωρητική στάση απέναντί τους, σε περικοπές των εισοδημάτων τους’’.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λαρισαίος Βουλευτής δήλωσε:‘’Θα πρέπει να χαράξουμε μια μακροχρόνια εθνική στρατηγική, που θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις σε βάθος εικοσαετίας, στην υλοποίηση των οποίων να δεσμευθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Μόνο μέσα από σταθερά και αξιόπιστα θεσμικά εχέγγυα θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον του λαού μας και την ασφάλεια της πατρίδας μας’’.