Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) ότι, το τμήμα φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, εξέδωσε αφίσα και πληροφοριακό φυλλάδιο σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.
Η αφίσα και το φυλλάδιο βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ και στους παρακάτω συνδέσμους αντίστοιχα:
https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/XylellaInfoFlyer.pdf
https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/leaflet-xylella.pdf
Επίσης έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας: www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2018>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση>Αφίσα και Φυλλάδιο για τον οργανισμό Xylella fastidiosa (18/7/2018).
Υπενθυμίζουμε ότι η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, που αν εγκατασταθεί θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και στον τουρισμό.
Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας έχει μολύνει περίπου το 10% στου συνόλου των ελαιοδέντρων στην Περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία.
Ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στην Xylella fastidiosa είναι πολύ μεγάλος, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών. Ευπαθή φυτά, σημαντικά για τη χώρα μας, είναι η Ελιά, το Αμπέλι, είδη της οικογένειας των Πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο, Ακακία, Δρυς κ.α.)
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa
Η Υπηρεσία μας έχει αναρτήσει επικαιροποιημένο (ενημέρωση 15-2-2018) κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας:
www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2018>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση>Φυτά ξενιστές ευπαθή στην Xylella fastidiosa (14/5/2018)
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής