– Στα χωριά που έχουν πρόβλημα με χρώμιο και αρσενικό
«Το νερό είναι μείζον αγαθό ζωής και εύλογη είναι η ανησυχία του κόσμου κάθε φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Χρέος των υπευθύνων δεν είναι ούτε η υποβάθμιση ούτε η κινδυνολογία, αλλά οι υπεύθυνες απαντήσεις, η προστασία της δημόσιας υγείας και η λύση του προβλήματος με νέες γεωτρήσεις» τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής στην οποία παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΓΜΕ για τη μόλυνση του νερού στο δήμο Κιλελέρ.
Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης είπε ότι θα έπρεπε να έχουν κληθεί και οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις για τους αναγκαίους πόρους για τις νέες γεωτρήσεις και τα δίκτυα μεταφοράς του νερού στα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στη Θεσσαλία έχουμε έντονο πρόβλημα με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του νερού. Για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος δρομολογήθηκε η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Το έργο πέρασε από σαράντα κύματα και σήμερα θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί η δικαστική εμπλοκή. Όπως επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν και άλλα έργα με σημαντική περιβαλλοντική διάσταση στη Θεσσαλία: η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα και το φράγμα της Γυρτώνης.
Ο υδροφόρος ορίζοντας της Θεσσαλίας είναι βεβαρυμμένος. Από την εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΓΜΕ προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, δεν αφορά μόνο την Ανατολική Θεσσαλία και όχι μόνο τη μόλυνση με χρώμιο αλλά και με αρσενικό και νιτρικά, όπου όμως φαίνεται ότι αποδίδει το πρόγραμμα κατά της νιτρορύπανσης. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει συνέχεια. Λυπούμαι που συρρικνώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η μελέτη του ΙΓΜΕ απαντά στα αίτια της μόλυνσης αλλά και στις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρξουν για την υδροδότηση των περιοχών με μολυσμένο νερό. Η μόλυνση φαίνεται ότι οφείλεται σε φυσικά αίτια, στα πετρώματα που είναι πλούσια σε χρώμιο.
Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη για ένα αξιόπιστο και σταθερό σύστημα δειγματολογικών μετρήσεων».
Με δεδομένη τη σημειακή μόλυνση του νερού στους τόπους όπου οι αγρότες πλένουν τα ψεκαστικά και εναποθέτουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε να υπάρξει καταγραφή αυτών των χώρων σε όλη την Ελλάδα και οργανωμένη διαχείριση τους από την Πολιτεία.