Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων έλαβε μέρος η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κα Βάσω Αλεξανδρίδου.
Μετά την ενημέρωση από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ, η κα Αλεξανδρίδου δήλωσε:
«Είναι νευραλγικής σημασίας να προσεγγίσουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Ούτε η κινδυνολογία ούτε ο εφησυχασμός είναι καλοί σύμβουλοι.
Κυρίως, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε τους πολίτες.
Επιβάλλεται, όμως, να τους ενημερώσουμε με υπευθυνότητα, επιστημονική εγκυρότητα και απόλυτη διαφάνεια.
Να μην ξεχνάμε ότι ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής κατέθεσα τρεις προτάσεις, τις οποίες και επαναφέρω στο δημόσιο διάλογο:
-Αναλυτική καταγραφή της ποιότητας των υδάτων σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία, μια περιφέρεια που όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν ότι έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, αν όχι τα περισσότερα στην Ελλάδα όσον αφορά πάντα το νερό.
Είναι θετικό που και οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ υποβάλλουν ανάλογη πρόταση και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσει το γρηγορότερο.
-Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης) τόσο μεταξύ τους όσο και με την τοπική κοινωνία ώστε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα, σαφές χρονοδιάγραμμα και ρητή καταγραφή των πηγών χρηματοδότησης.
Επειδή πρέπει να γίνουν βασικά έργα υποδομής κι αν οι πόροι του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία δεν επαρκούν για όλα αυτά,
Εφ’ όσον υπάρξει ανάγκη, επαναφέρω την πρότασή μου να παρέμβουμε συντονισμένα στην κυβέρνηση όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πρόσθετοι πόροι.
-Τρίτη και εξίσου σημαντική πρόταση, να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία από την Πολιτεία, την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και την επιστημονική κοινότητα (κυρίως το ΙΓΜΕ) ώστε να ενημερωθεί υπεύθυνα η κοινή γνώμη με προτεραιότητα στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Κομβικής σημασίας θεωρώ την ενημέρωση των αγροτών, πολύ περισσότερο που τα θέματα του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά σημαντικά στη νέα ΚΑΠ.
Από την άλλη πλευρά θέλω να επισημάνω ότι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Θεσσαλίας είναι άριστης ποιότητας, όπως συμπεραίνουν άλλωστε και οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ».