Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Όχι στην κατάργηση της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας


Να μην καταργηθεί η 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας ζητά με ερώτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις έντονες φήμες που αποτέλεσαν αφορμή καταγγελίας από την Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναφερόμενος στο σημαντικό έργο που επιτελεί, η 8η ΕΜΑΚ ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης σημειώνει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή τα εξής:

«Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη φημολογία για κατάργηση, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, η οποία εδρεύει στη ΒΙ. ΠΕ. Μακρυχωρίου, στο Δήμο Τεμπών.

Εάν τα ανωτέρω ισχύουν, θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ήδη υποβαθμισμένη, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες, επιχειρησιακή δύναμη διάσωσης της Θεσσαλίας. Και αυτό τη στιγμή που η δραστηριότητα και η προσφορά της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας είναι ευρέως γνωστή, καθώς:

1. Καλύπτει ένα μεγάλο χιλιομετρικό Εθνικό Δίκτυο (ΠΑΘΕ & Ε65) με νευραλγικό σημείο τα Τέμπη, όπου κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει η μεγαλύτερη σήραγγα, μήκους 6 χιλιομέτρων.

2. Διασφαλίζει μεγάλο μήκος σιδηροδρομικού δικτύου με τις δύο (2) μεγαλύτερες κλειστές σήραγγες στην Ελλάδα (Τεμπών 4 χλμ & Πλαταμώνα 2 χλμ).

3.Καλύπτει το μεγαλύτερο ορεινό όγκο (Όλυμπος-Κίσσαβος-Πήλιο-Μαυροβούνι και μεγάλη περιοχή της Πίνδου στα όρια Μετσόβου).

4. Διασφαλίζει μεγάλο μήκος χερσαίου υγρού στοιχείου (Πηνειός ποταμός και τεχνητές λίμνες Μέγδοβα και Σμοκόβου).

5.Καλύπτει χημικά συμβάντα από τις τρεις (3) ΒΙ.ΠΕ. (δυο του Βόλου και μία της Λάρισας) και πληθώρας εργοστασίων σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

6.Καλύπτει γεωστρατηγικά σημεία (Α.Τ.Α. ,1η Στρατιά, Στρατηγείο ΝΑΤΟ).

7.Διασφαλίζει κομβικά σημεία ενέργειας, όπως ο αγωγός καυσίμου Στρατού και ο αγωγός Φυσικού Αερίου.

8. Στην περιοχή ευθύνης της (Περιφέρεια Θεσσαλίας) λειτουργούν δύο (2) χιονοδρομικά κέντρα (Πήλιο  & Περτούλι).

9. Διαθέτει τη μεγαλύτερη επίσημα πιστοποιημένη ορειβατική ομάδα μετά την 1η ΕΜΑΚ Αθηνών και,

10. Δεν τίθεται θέμα λειτουργικών εξόδων που να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι συστεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο της Πυροσβεστικής μαζί με τον σταθμό της ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν ισχύουν οι καταγγελίες περί κατάργησης της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας και αν προτίθεται να ανακαλέσει μια τέτοια απόφαση, προκειμένου να συνεχιστεί η μέχρι τώρα αποτελεσματική λειτουργία της τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση στην Ελασσόνα με θέμα: «Η Ελληνική Κτηνοτροφία μπροστά στις προσκλήσεις της νέας ΚΑΠ»
Επόμενο άρθρο Βάσω Αλεξανδρίδου: «Ολοκληρωμένο σχέδιο με προοπτική 20ετίας για τον Όλυμπο»