«Η παρέμβαση του Επίτροπου Στυλιανίδη είναι πολύ σημαντική και για ουσιαστικούς λόγους, αλλά και για συμβολικούς λόγους. Θα υπάρχει μια κεντρική ομπρέλα Πολιτικής Προστασίας και θα επεμβαίνει επικουρικά, συμπληρωματικά στις ανάγκες των κρατών-μελών.
Αλλά και συμβολικά, γιατί είμαστε σε μια εποχή που αυξάνεται το ρεύμα ευρωσκεπτικισμού, οι λαϊκίστικες δυνάμεις που καταφέρονται πολύ εύκολα κατά της Ευρώπης, ως έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, ένα στενά γραφειοκρατικό, απόμακρο από τον πολίτη και τα προβλήματά του, οργανισμό». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Τηλεόραση της Βουλής στην εκπομπή «Βουλής Βήμα» και στην δημοσιογράφο κ. Αλεξία Κουλούρη, σχετικά με τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός «δείχνει ότι εδώ είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η οποία θα συνδράμει στους λαούς που δοκιμάζονται και θα νιώσουν ότι είναι πραγματικά πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ιδέα, που η βασική της αρχή, ιδρυτικά, ήταν η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο πολίτη. Άρα λοιπόν, η απάντηση περισσότερη Ευρώπη είναι στο ερώτημα ποια Ευρώπη».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις καταστροφές στην Μάνδρα και στο Μάτι, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε ένα νέο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό επίπεδο.
Είναι «καλοδεχούμενη αναμφίβολα κάθε βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και εμείς θα συμβάλουμε δημιουργικά με προτάσεις, όταν τεθεί σε διαβούλευση, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα, η νέα πρόταση νόμου για την Πολιτική Προστασία σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ήταν υποκριτικό να κρυβόμαστε πίσω από τη νομοθεσία για το γεγονός ότι είχαμε μιας τέτοιας έκτασης τραγωδία με πλέον των 100 νεκρών αθροιστικά και με ότι έγινε νωρίτερα στη Μάνδρα με τις πλημμύρες. Φυσικές καταστροφές είχαμε και άλλοτε, τέτοιας έκτασης όμως, ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρχαν. Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος αρχικά, υπήρξαν ολιγωρίες και λάθη.
Άλλωστε, μια ομολογία λαθών δεν είναι και η καρατόμηση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας; Της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη; Νομίζω είναι μια ομολογία λάθους και λανθασμένων χειρισμών. Της υπόθεσης έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναμένουμε να αποδώσει ευθύνες. Βεβαίως, θα ανέμενα από αυτούς που κάποτε έκαναν εύκολη κριτική, όταν ήταν στην αντιπολίτευση -και μιλώ για την περιφερειάρχη Αττικής- να μην κρύβονται όλες αυτές τις μέρες της κρίσεως από τα ΜΜΕ, πιστεύοντας ότι έτσι βγαίνει από το κάδρο της κρίσεως και των προβλημάτων της καταστροφής».