Ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι εργασίες για τα δίκτυα αποχέτευσης της Τσαριτσάνης και τη σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται περί ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Αυτό έγινε γνωστό μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Κ. ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ» συνολικού προϋπολογισμού 4.984.999,99 €.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με διαχείριση από την ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων για έργα Λυμάτων και Αποβλήτων, και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς Πόρους.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση ενός έργου ουσίας για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους, που αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής. Σε άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο Ελασσόνας, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Υπηρεσίες, προγραμματίζουμε με στρατηγικό σχεδιασμό, στοχοθεσία και πυξίδα τον άνθρωπο, έργα χρήσιμα στο περιβάλλον και την κοινωνία. Το έργο αυτό δίνει μια θετική διάσταση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαχέει ευρωπαϊκούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία».
Από την πλευρά του ο κ. Ν. Ευαγγέλου δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο θεωρώ ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από κοινή συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Ελασσόνας φτάσαμε στο σημείο να ξεκινά αυτό το τόσο σημαντικό έργο το οποίο έχει σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωή των κατοίκων. Μετά από την υπογραφή της σύμβασης ξεκινούν σύντομα οι εργασίες».
Με την κατασκευή του έργου θα υλοποιηθούν τα εξής :
- Ολοκληρωμένο και λειτουργικό εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων 15.120 μ., • 3.190μ. καταθλιπτικού αγωγού
- Ένα αντλιοστάσιο λυμάτων
- 423 φρεάτια επισκέψεως
Οι κύριοι στόχοι υλοποίησης του έργου είναι:
– Η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των λυμάτων του οικισμού
– Η κάλυψη των νομοθετικών απαιτήσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας 91/271 σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.
– Η προστασία της δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων στο έδαφος ή στα ρέματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εστίες μόλυνσης και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Η κατασκευή των έργων που θα εξεταστούν στα πλαίσια της προτεινόμενης μελέτης εγγυάται την ασφαλή διάθεση των εκροών με άμεση συνέπεια την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
– Η προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Πρόσθετοι στόχοι του έργου είναι:
– Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή – Η οικονομική ανάπτυξη και η γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Ο άμεσα ωφελούμενος πληθυσμός από την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 2.015 κατοίκους που είναι το σύνολο των κατοίκων του οικισμού. Έμμεσα ωφελείται το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Ελασσόνας που ανέρχεται σε 32.121 κάτοικοι.
Το έργο έχει σαν στόχο την απορρύπανση της περιοχής και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας με έντονες επιπτώσεις τόσο στην υγεία των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, όσο και στην οικονομία της περιοχής. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των λυμάτων, έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Μια βασική συνιστώσα του προβλήματος είναι η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βοθρολυμάτων που προέρχονται από τον οικισμό της Τσαριτσάνης, με αποτέλεσμα τη ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών νερών και τη δημιουργία κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Κρίνεται αναγκαία η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στην περιοχή ώστε να οδηγούνται όλα τα παραγόμενα αστικά λύματα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Ελασσόνας προς επεξεργασία. Με την κατασκευή του έργου επέρχεται και η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ καθότι ο οικισμός της Τσαριτσάνης περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οικισμών Γ’ προτεραιότητας.