«Η πλαστογράφηση της Ιστορίας ενός έθνους και η διεργασία λήθης είναι αρχή της πολιτιστικής γενοκτονίας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην εκδήλωση Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων
«Ποτέ ξανά! Δυο λέξεις που μας ενώνουν όλους μας. Δυο λέξεις με τις οποίες εμείς εδώ από τη Λάρισα υψώνουμε τη δική μας φωνή, εκπέμπουμε το δικό μας μήνυμα, αναλαμβάνουμε τη δική μας δέσμευση, όπως γίνεται και σε κάθε άλλη γωνιά της πατρίδας αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο» με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην Ιερά Συναγωγή, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων της Ισραηλιτικής Κοινότητας απ’ όλη την χώρα, στην εκδήλωση Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων έστειλε το μήνυμα προκειμένου για να μην επαναληφθεί η πιο μελανή και τραγική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε για την ιστορική υποχρέωση των εθνών για τη διαφύλαξη της μνήμης σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με σύγχρονους ερευνητές της ιστορίας, «η ανιστόρητη κοινωνία μοιάζει με άνθρωπο αμνησιακό· και η κοινωνία που έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη της ιστορίας της μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές. «Τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται», έλεγε ο Θουκυδίδης, ο μεγάλος μας Ιστορικός. Η ιστορική μνήμη υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν». Γι΄ αυτό τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης, ώστε όλοι να διδαχθούμε την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους, φανατισμού και ρατσισμού, υπερασπίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας» .
Ο κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Χρήστος Μυλωνόπουλος: Η γνώση, κατανόηση και ανάμνηση σημαντικών ιστορικών γεγονότων όπως το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους και, αντίστοιχα, όπως η ελληνικότητα της Μακεδονίας, νοούμενης ως ιστορικού μεγέθους και όχι ως γεωγραφικού χώρου, δεν έχουν μόνον ηθική αξία. Αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας του εκάστοτε λαού και επομένως απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξής του. Η πλαστογράφηση της Ιστορίας ενός έθνους και η διεργασία λήθης που συνεπάγεται, είναι αρχή πολιτιστικής γενοκτονίας και αποτελεί ύπουλη, αποτελεσματική και μη αναστρέψιμη μέθοδο φθοράς εθνοτήτων.
Την ίδια βλάβη, ωστόσο, που προκαλεί η άρνηση του Ολοκαυτώματος στον εβραϊκό λαό προκαλεί και στον ελληνικό η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με τη συμφωνία των Πρεσπών: Αλλοιώνεται και φαλκιδεύεται η ιστορική μας ταυτότητα και συνέχειά μας. Η διαφύλαξη του ονόματος είναι υποχρέωση για τη διατήρηση της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης απέναντι στην πολιτιστική κληρονομία του έθνους μας ».