Νέα έργα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ φέρνει στα νησιά των Σποράδων ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες – η διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει – το επιχειρησιακό σχέδιο της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) Βορείων Σποράδων θα αποτελέσει το αναπτυξιακό εργαλείο της νέας περιόδου για τα νησιά, με έργα και δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Θεσσαλίας.
«Σχεδιάζουμε» δηλώνει ο Κ. Αγοραστός «το μέλλον των νησιών μας με ολοκληρωμένη στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση και σε συνεργασία με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Παρά το μικρό πληθυσμιακό και φυσικό τους μέγεθος τα νησιά των Σποράδων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την Περιφέρεια. Τα τελευταία χρόνια, υλοποιούμε πρόγραμμα προϋπολογισμού 87 χρηματοδοτώντας έργα που αναβαθμίζουν υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη και άλλους τομείς της οικονομίας και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Έργα που δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των πιλοτικών υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων που ξεκινάμε στην περιοχή, οι επενδύσεις και τα έργα της ΟΧΕ θα ενισχύσουν την οικονομία της επισκεψιμότητας, θα θωρακίσουν το φυσικό περιβάλλον και θα δημιουργήσουν σημαντικές υποδομές ώστε τα νησιά μας να αποτελέσουν κινητήρες ανάπτυξης της Περιφέρειας»
Τα έργα της ΟΧΕ
Ο προϋπολογισμός της ΟΧΕ Σποράδων αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά συγκεκριμένα σε:
– 7 εκ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις και clusters
– 2 κατ. ευρώ για start up επιχειρήσεις, αναδιοργάνωση υφισταμένων επιχειρήσεων , συμβουλευτική/κατάρτιση, κοινωνικές επιχειρήσεις
– 1 κατ. ευρώ για Υγεία/Πρόνοια και υποδομές Εκπαίδευσης
– 3 εκ. ευρώ για Κλιματική Αλλαγή (αντιπλημμυρικά, δάση κλπ.)
– 3 εκ.ευρώ για Υδρεύσεις/Αποχετεύσεις
– 4 εκ. ευρώ για Πολιτισμό και Φύση
– 1,5 εκ. ευρώ για αναπλάσεις μέσα στις πόλεις
– 22.000.000 για υποδομές διασύνδεσης (λιμάνια και οδοποιία )
– 3,6 εκατ. ευρώ για πράσινα σημεία και ΣΜΑΥ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών), μονάδες ανάκτησης βιοαποβλήτων, μελέτες και εξοπλισμό συλλογής βιοαποβλήτων
– 200.000 ευρώ για δράσεις ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας)
«Το ζητούμενο» λέει ο κ. Αγοραστός «είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό όραμα με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και να το υλοποιήσουμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ανάπτυξη των Σποράδων αποτελεί σημαντική ευκαιρία και προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι».