Στις προκλήσεις της χώρας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα αίτια της μεγάλης αποχής στις εκλογές και της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους 21 νέους ακολούθους πρεσβείας, αποφοίτους της Διπλωματικής Ακαδημίας, που συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της, κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στη Βουλή.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική διπλωματία που ασκούν οι βουλευτές, συμμετέχοντες στις ομάδες φιλίας και στους διεθνείς οργανισμούς. Επικαλούμενος «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν τη δύσκολη γειτονιά, όπου κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα η εξ ανατολών πίεση» αλλά και τη «συμμετοχή σε μια υπερεθνική ένωση κρατών που σημαίνει σε έναν βαθμό και εκχώρηση αρμοδιοτήτων που παλαιότερα τις λαμβάναμε στα έθνη κράτη» επισήμανε ότι «σ’ αυτόν τον πολυκεντρικό κόσμο χρειαζόμαστε ικανούς και άξιους διπλωμάτες να εκπροσωπούν τη χώρα, αλλά και να αγωνίζονται για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ενηλικίωση…
Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια την οξύτητα της αντιπαράθεσης με την οποία ξεκίνησε η αντιπολίτευση. Το “ανήκομεν εις την Δύσιν” λοιδορήθηκε, υπήρχε μια λυσσαλέα αντίδραση στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην παραμονή της στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η “ενηλικίωση” που συνέβη σε κάποιους με την εμπειρία της διακυβέρνησης έχει αμβλύνει αυτές τις διαφορές! Όλοι συμφωνούμε ότι τώρα πια ανήκουμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι μόνον αγροτικές επιδοτήσεις είναι και υποχρεώσεις σε έναν υπερεθνικό οργανισμό».
Χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές
Για τη μεγάλη αποχή στις εκλογές, ο Θεσσαλός πολιτικός είπε ότι «το πρόβλημα της χαμηλής συμμετοχής απασχολεί όλο τον κόσμο, την Ευρώπη, την Αμερική, περισσότερα χρόνια από ότι εμάς. Εμείς ήμασταν από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Η αποχή είναι ακόμη πιο μεγάλη στις ευρωεκλογές.
Είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, όπου εκεί ο καθείς έχει την αίσθηση -και δικαίως- ότι επηρεάζει πιο άμεσα τη ζωή του η απόφαση που θα λάβουν σε επίπεδο κοινοτικού συμβουλίου, δημοτικής αρχής. Όσο πιο μικρή είναι η τοπική κοινωνία για την οποία αποφασίζει κανείς τόσο περισσότερο βαρύνουσα σημασία έχει και η ψήφος του.
Θα έλεγα ότι μια πρώτη ανάλυση της αποχής έχει να κάνει με την αίσθηση του σύγχρονου ανθρώπου ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ζούμε δεν έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα η ψήφος του. Πρέπει να τον πείσουμε ότι η συμμετοχή και η ψήφος του επηρεάζει την πορεία της χώρας, επηρεάζει την πορεία της Ευρώπης. Αυτό είναι το στοίχημα και δεν είναι εύκολο».
Άνοδος της ακροδεξιάς…
Τέλος, κληθείς να ερμηνεύσει το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς υποστήριξε ότι «δύο είναι τα προβλήματα κατά την γνώμη μου που τροφοδοτούν το ρεύμα προς την ακροδεξιά -άλλοι το λένε αντισυστημική ψήφο, άλλοι το λένε έκφραση διαμαρτυρίας- σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Πέραν του γεγονότος ότι είμαστε αρκετά μακριά από τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου -οι γενιές που ζήσαν αυτά είναι πολύ ηλικιωμένες, υπάρχουν νεότεροι που αγνοούν και τα ιστορικά γεγονότα- νομίζω ότι είναι η κατάσταση της οικονομίας, η κρίση της οικονομίας στον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνον, σε όλη την Ευρώπη. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές, η μείωση εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας.
Και το δεύτερο είναι η έκρηξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού, με αφορμή και τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, και την έλευση πολλών μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.
Αυτά τα δύο νομίζω αν δεν αντιμετωπιστούν στην πηγή τους, το πρόβλημα θα είναι εκεί και θα συζητάμε για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, ο ένας επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον άλλον. Νομίζω στην πηγή του πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αννέτα Καββαδία και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης.