Με βάση την υπ’ αριθμ. Φ.42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄/497/28.02.2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταρτίστηκε και δημοσιεύθηκε κατάλογος παθήσεων για τις οποίες τα φάρμακα χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Όμως, είναι αδιανόητο να εξαιρούνται από αυτόν τον κατάλογο, χρόνιες παθήσεις όπως ενδεικτικά, η στεφανιαία νόσος, η υπερλιπιδαιμία, οι βαριές ανοσοανεπάρκειες, οι χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, οι χρόνιες νευροπάθειες και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Παρόλο που είναι αυταπόδεικτο ότι οι πάσχοντες από αυτές τις χρόνιες παθήσεις χρήζουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, τα αρμόδια Υπουργεία δεν συμπεριέλαβαν τις εν λόγω παθήσεις σε αυτές για τις οποίες χορηγούνται φάρμακα με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή και έτσι οι πάσχοντες θα αναγκαστούν να πληρώσουν το 25% τις συμμετοχής για τα φάρμακά τους.
Με δεδομένη την οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα και την αποδεδειγμένη επιβαρυμένη υγεία των ασθενών, η παραπάνω άσχημη εξέλιξη έχει επιφέρει έντονη αναστάτωση στους πάσχοντες, καθώς και στις οικογένειές τους, που βλέπουν να καταρρέει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.
Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο τα αρμόδια Υπουργεία με την προαναφερθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ανάρτησαν κατάλογο παθήσεων για τις οποίες τα φάρμακα χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, εξαιρώντας χρόνιες παθήσεις που μέχρι πρότινος συμπεριλαμβάνονταν;
2. Είναι μέσα στις προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων να συμπεριλάβουν και τις υπόλοιπες χρόνιες παθήσεις στον κατάλογο μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης