Ένα πρωτοποριακό μουσικό δρώμενο συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Η “Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” του Δημήτρη Μαραμή είναι μία μυστηριακή ελεγειακή σύνθεση, μία λειτουργία χωρίς λόγια, για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και τετράδα εγχόρδων με στόχο την ανάληψη του ακροατή μέσω του αινίγματος των ήχων και των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών και των αρμονιών.
Ο συνθέτης, σε όλη του την πορεία, ανιχνεύει δια μέσου της μουσικής του την ποιητικότητα και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα στην εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Με το παραπάνω έργο χωρίς λόγια, κάνει ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας τη σύζευξη μουσικής και αρχιτεκτονικής σημαντικών μνημείων, αλλά και τη σύζευξη μουσικής και εκθεμάτων σημαντικών μουσείων της χώρας.
Ένα φορτισμένο ενεργειακά περιβάλλον, όπου η παραπάνω σύνθεση μπορεί να λειτουργήσει σε όλο της το μεγαλείο, είναι το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, στον λόφο “Μεζούρλο”. Τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου που αντιστάθηκαν στη φθορά του χρόνου στο πέρασμα των αιώνων, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τις περιόδους των αυτοκρατοριών που πέρασαν η μία μετά την άλλη από τη Θεσσαλική γη, θα πάλλονται μέσα στους ήχους της ιδιαίτερης αυτής σύνθεσης.
Το μουσικό δρώμενο παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα σκηνοθετημένο τρόπο σαν τελετουργία στην οποία συμμετέχουν θεατές κι εκτελεστές μαζί, αποδομώντας πλήρως την κλασική μορφή μίας ορθόδοξης συναυλίας. Οι ακροατές τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στον χώρο ώστε να μη βλέπουν τους ερμηνευτές και τους μουσικούς. Ακούγοντας τη σύνθεση εστιάζουν στον χώρο και στα εκθέματα και υποκύπτουν σε μία εσωτερικότερη διείσδυση. Οι εκτελεστές αντίστοιχατοποθετούνται διασπαρμένοι μέσα στον κόσμο, για να εξυπηρετούν τις ηχητικές ιδιαιτερότητές του εκάστοτε περιβάλλοντος αλλά και την αινιγματική φόρτιση των ακροατών.
Στο πρώτο ημίωρο οι ακροατές θα παρακολουθήσουντο μουσικό έργο όρθιοι και στο δεύτερο καθιστοί, πάντα μέσα στο Διαχρονικό Μουσείο.
Το έργο παρουσιάζεται από το εξαιρετικό«8tetto»(οκτέτο), ένα acapella φωνητικό σύνολο, που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές και το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την κλασική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική. Το “8tetto” έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, συναυλίες και happenings, όπως το Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου, το Φεστιβάλ Δελφών, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, κ.ά.
Φωνητικό Σύνολο 8tetto:
Παναγιώτα Δεληγιάννη, Ειρήνη Ζέρβα,Σοφία Μάλαμα,Αντωνία Τζίτζικα, Ευστράτιος Στηλ, Γιάννης Μανιατόπουλος, Δημήτρης Αλεξούδης, Ηλίας Καπάνταης.
Το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελείται από τους μουσικούς:
Κωνσταντίνος Παυλάκος – βιολί,
Δημοσθένης Φωτιάδης – βιόλα,
Μυρτώ Ταλακούδη – Τσέλο,
Μιχάλης Σαπουντζής – κοντραμπάσο.
Διευθύνει ο συνθέτης.
Διάρκεια μουσικού δρώμενου: Μία ώρα.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. | Ώρα 20:00
Η είσοδος του κοινού θα γίνει με Δελτία Ελεύθερης Εισόδου.
Επειδή ο αριθμός των θεατών είναι αυστηρά περιορισμένος, θα διατεθούν Δελτία Ελεύθερης Εισόδου ενός ή δύο ατόμων αυστηρά, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας, στον Μύλο του Παππά(από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου,καθημερινά από 10:00 – 14:00, τηλέφωνο: 2410 614449).
Οργάνωση: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – Artway