Ειδήσεις

Ομιλία Χρήστου Κέλλα στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων


«Σήμερα ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ιστορικό, ενωτικό και βαθύτατα δημοκρατικό. Με το σχέδιο νόμου που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες, εκπληρώνουμε την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συμπατριώτες μας, διασφαλίζοντας το ιερό δικαίωμα του εκλέγειν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, εμβαθύνοντας τη Δημοκρατία μας».

Με αυτά τα λόγια υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου για την ψήφο του απόδημου Ελληνισμού ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Σχολιάζοντας δε, την ευρύτατη – όπως όλα δείχνουν – πλειοψηφία στην ψήφιση του νόμου, που θα μας φέρει πιο κοντά με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του Εξωτερικού,  υπερτονίζει την ανάγκη της ενότητας, η οποία αποτελεί τον πιο καθοριστικό συντελεστή ισχύος ενός έθνους και, στην περίπτωσή μας, το πιο αποτελεσματικό όπλο για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξήρε ακόμη τον ρόλο της ομογένειας, καθώς «αυτή αποτελεί μία δεύτερη Ελλάδα που αγωνίζεται και μεγαλουργεί εκτός συνόρων, κάνοντάς μας υπερήφανους».

Αναλυτικότερα τα κυρίαρχα σημεία της ομιλίας του Χρ. Κέλλα στη Βουλή:

 

Τα οφέλη για την πατρίδα μας

 

«Οι Έλληνες του Εξωτερικού δεν αποτελούν μόνο τους συγγενείς και φίλους, που έχουν οργανώσει τη ζωή τους και διαβιούν από χρόνια μακριά από τον τόπο μας, καθώς και τους νέους που έφυγαν κατά χιλιάδες από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας είτε να σπουδάσουν, αλλά συνιστούν, στο σύνολό τους, μία δεύτερη Ελλάδα που αγωνίζεται και μεγαλουργεί εκτός συνόρων κάνοντάς μας υπερήφανους.

Όλες και όλοι μαζί, συνθέτουν ένα σύγχρονο πυλώνα του Έθνους και του Ελληνικού Κράτους. Η Πατρίδα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη από τη συμμετοχή των αποδήμων στην πολιτική ζωή, ενώ οι εκπρόσωποί τους, που θα τίθενται υποχρεωτικά υποψήφιοι στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων επικρατείας, θα αναπτύξουν μια ιδιαίτερη δυναμική στον δημόσιο διάλογο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

 

Ενίσχυση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας

 Ακολούθως ο κ. Κέλλας ανέλυσε τα 4 σημεία στα οποία παρατηρήθηκε σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων κι εν συνεχεία αναφέρθηκε στη διάταξη του άρθρου 7 του νομοσχεδίου σε σχέση με την πρόβλεψη πραγματοποίησης της ψηφοφορίας επιπλέον των κτιρίων των προξενικών αρχών, στα ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, υποστηρίζοντας:

«Έχει μεγάλη σημασία η συγκεκριμένη πρόβλεψη, αφού η Ελληνορθοδοξία, πέραν του ότι συνιστά στοιχείο της ταυτότητας του λαού μας και έχει συμβάλει, ανά τους αιώνες, στη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης, εξακολουθεί να αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα για τους Έλληνες του Εξωτερικού και, βέβαια, συντελεστή της εθνικής μας ισχύος, που δύναται να αξιοποιηθεί περισσότερο σε συνδυασμό με την κινητοποίηση της ομογένειας στο σύνολό της».

 

Οδηγός για το μέλλον η συναίνεση

Καταλήγοντας ο Χρ. Κέλλας εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας τα εξής:

«Η Βουλή των Ελλήνων προχωρά σήμερα με ευρύτατη – όπως όλα δείχνουν – πλειοψηφία στην ψήφιση ενός νόμου, που θα μας φέρει πιο κοντά με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του Εξωτερικού, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασής μας στο μέλλον. Λίγες ώρες μετά τη σύμπνοια, που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ερχόμαστε εδώ, όλες και όλοι μαζί, προκειμένου να διασυνδέσουμε πιο στενά με την Πατρίδα τον απόδημο ελληνισμό. Εύχομαι η συγκεκριμένη συγκυρία να καταστεί οδηγός μας για το μέλλον, διότι η ενότητα αποτελεί τον πιο καθοριστικό συντελεστή ισχύος ενός έθνους και, στην περίπτωσή μας, το πιο αποτελεσματικό όπλο για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας».

Προηγούμενο άρθρο Στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο Θ. Νασιακόπουλος και η Ρ. Καραλαριώτου
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για το Κάπνισμα στη Νίκαια