Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Τουρκία θέλει να μας σύρει σε ένα παζάρι


«Η συμμετοχή μας σε υπερεθνικούς οργανισμούς -η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η ΕΕ- η συμμετοχή μας σε ισχυρές συμμαχίες, διασφαλίζει κάπως τα συμφέροντά μας. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις θα πρέπει να βασιστούμε. Δηλαδή, αν οι Τούρκοι θελήσουν να καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρώτοι εμείς θα πρέπει να πάρουμε τα όπλα και να έχουμε τα μέσα να υπερασπιστούμε την εθνική ακεραιότητα και την εδαφική μας ανεξαρτησία». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Real Fm και στον δημοσιογράφο κ. Πάνο Πολυζωίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με τους Τούρκους την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το δόγμα αυτό το ακολουθήσαμε με συνέπεια -και οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Τουρκία θέλει να καθίσουμε σε ένα παζάρι οι δυο μας, σε έναν διμερή διάλογο. Προσπαθεί να σύρει τη χώρα σε αυτό το τραπέζι με όλες αυτές τις αξιώσεις, κατά καιρούς τα θερμά επεισόδια με τα οποία επιχειρεί να γκριζάρει το Αιγαίο και διάφορες περιοχές. Βάζει πολλές αξιώσεις στο τραπέζι, ευελπιστώντας ότι αν κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου, σε έναν διμερή διάλογο, στο τέλος από τα εκατό που βάζει και δυο, τρία, πέντε, δέκα να πάρει, θα είναι νικητής. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να συρθούμε σε αυτό. Λέμε, λοιπόν, ότι το μόνο ζήτημα που έχουμε είναι η υφαλοκρηπίδα».

 

Αύξηση αμυντικών δαπανών και θητείας

Ερωτηθείς για την πρότασή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο βουλευτής της ΝΔ συμφώνησε ότι «προφανώς υπάρχουν δαπάνες υψηλές, αλλά τι να κάνουμε; Δεν συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία, με τις χώρες του Μπενελούξ. Είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά. Εκ των πραγμάτων από τη στιγμή που δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου, συνεννόησης από την άλλη πλευρά και αντιθέτως βάζουνε συνεχώς διεκδικήσεις και αξιώσεις έναντι της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, οφείλουμε να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σχετικά με το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας και της στράτευσης από τα 18 ο κυβερνητικός βουλευτής κάλεσε να «δούμε το παράδειγμα χωρών που έχουν ανάλογα προβλήματα με μας, όπως είναι η Κύπρος ή το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπαγορέψουμε εμείς τι πρέπει να γίνει. Αλλά εκείνο που είπα είναι ότι αν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η ηγεσία τους η φυσική του στρατεύματος εισηγηθεί την αύξηση της θητείας ή τις προσλήψεις επαγγελματικών στελεχών ΕΠΟΠ, Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης όπως λέγονται, δεν μπορεί εμείς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος και να είμαστε a priori αρνητικοί εκ των πραγμάτων». Επιπλέον, αναγνώρισε ότι η πρότασή του «προφανώς έχει πολιτικό κόστος και ξέρω ότι αυτά που λέμε δεν είναι δημοφιλή. Αλλά θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει να μιλάμε πια τη γλώσσα της αλήθειας και να έχουμε διδαχθεί όλοι από αυτή την υπερδεκαετή οικονομική κρίση. Αν συνεχίζουμε απλά να χαϊδεύουμε αυτιά, μπορεί να βρεθούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Προηγούμενο άρθρο Παράταση αδειών επαγγελματικών σκαφών αλιείας
Επόμενο άρθρο Το Fashion City Outlet στηρίζει το Σύλλογο ΦΛΟΓΑ