«Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. υπουργέ για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα των φορέων της Θεσσαλίας για την υλοποίηση αυτής της σύσκεψης, η οποία μπορεί να καταστεί ιστορική όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας. Θα είναι ιστορική αν δρομολογήσει την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου που δυο γενιές αναμένουν την ολοκλήρωση τους». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από σχετική ενημέρωση από τον Θεσσαλό πολιτικό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμου Θωμά, των βουλευτών και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των δημάρχων, εκπροσώπων των γεωτεχνικών, του ΤΕΕ και των αγροτών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «όπως σας είπα και κατ’ ιδίαν στο Μαξίμου, όταν σας μετέφερα την πρόταση της σύσκεψης που έγινε στο ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας, το βασικό πρόβλημα του Αχελώου είναι το ιδεολογικό φορτίο με το οποίο επιβαρύνθηκε. Το έργο της ήπιας μεταφοράς νερού από τη δυτική Ελλάδα, που έχει υδατικό πλεόνασμα, στη Θεσσαλία που απειλείται με ερημοποίηση, κατασυκοφαντήθηκε ως φαραωνικό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος δεν έχει το καλοκαίρι υδάτινη φλέβα, ενώ το νερό στις γεωτρήσεις που φτάνουν στα 400 μέτρα είναι πια υφάλμυρο. Το έργο, επίσης, με τα δυο υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και της Συκιάς θα παράγει πράσινη, φιλική στο περιβάλλον ενεργεία.
Διαφωνείτε με τη Συκιά;
Επιπλέον, όσοι επιμένουν σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες οφείλουν και μια απάντηση. Δαπανήθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια και χρειάζονται αλλά 150 για να ολοκληρωθεί το έργο. Διαφωνείτε με το υδροηλεκτρικό της Συκιάς; Τι προτείνετε όσοι διαφωνείτε με τον Αχελώο για τα ημιτελή έργα; Θα δαπανήσουμε δεκάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση του τοπίου; Βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν παράλληλα έργα, όπως το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων και οι ταμιευτήρες στο Κιλελέρ. Χωρίς τον Αχελώο, όμως, δεν λύνεται το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά στα κανονιστικά εμπόδια, όπως ειπώθηκε, αυτά ενίοτε προκαλούνται από την εκτελεστική εξουσία, όπως για παράδειγμα τα Σχέδια Λεκάνης Απορροής που κατά παραγγελία έγιναν χωρίς τον Αχελώο. Για δε τις αποφάσεις του ΣτΕ να δούμε τι συμμορφώσεις μπορεί να υπάρξουν -η ΕΘΕΜ μπορεί να σας δώσει πολύτιμες τεχνικές συμβουλές- και βεβαίως η Βουλή, όπου χρειάζεται, μπορεί να δώσει λύσεις. Χαίρομαι διότι άκουσα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει το ζήτημα στη Βουλή. Επιτέλους είναι καιρός να υπάρξει ένας οδικός χάρτης με συνέργειες των συναρμόδιων υπουργείων για την απεμπλοκή του Αχελώου».