Επιστολή περιφερειάρχη Θεσσαλίας στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα


Μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Αγοραστός αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγροτική οικονομία και κίνητρα για επενδύσεις. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Με κατάρρευση απειλείται το παραγωγικό μοντέλο της χώρας εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ρευστότητας, καθώς κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να μείνουν ακαλλιέργητα φέτος κι ενώ ξεκινά η περίοδος προετοιμασίας για τις εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα κ.α.).  Οι παραπάνω καλλιέργειες αποτελούν τη βάση για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές της χώρας, ενώ κατέχουν έναν πολλαπλασιαστή στην οικονομία που κυμαίνεται από το 3 (βιομηχανικά φυτά π.χ. βαμβάκι) έως και το 7 (διατροφικά φυτά π.χ. καλαμπόκι).
Γεωπόνοι εκτιμούν πως κινδυνεύουν φέτος να μείνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις που ανέρχονται ακόμη και στο 30% των εαρινών αροτραίων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να καταστεί αυτάρκης σε αγροδιατροφικά προϊόντα και να κλείσει την ψαλίδα στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών. Πολύ δε περισσότερο όταν η στρόφιγγα των  εισαγωγών  πλέον έχει κλείσει καθώς έχει σταματήσει η πίστωση προς τη χώρα. Υπολογίζεται  πως από τα 20 δις ευρώ των εξαγωγών της Ελλάδας, περίπου το 60% (στοιχεία ΙΟΒΕ) αποτελούν μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει να κάνει με την αδυναμία των τραπεζών και ιδιαίτερα της ΑΤΕ να χορηγήσουν καλλιεργητικά δάνεια (τα λεγόμενα ΑΔΑ), ενώ εξίσου δραματική είναι η έλλειψη ρευστότητας στην κτηνοτροφία. Αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν αδυναμία χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, βάσει απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών στις 31 Ιανουαρίου του 2011. Οι ημερομηνίες ένταξης των αγελαδοτρόφων στο πρόγραμμα δανειοδότησης  λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2012, αλλά οι υπάλληλοι της ΑΤΕ δηλώνουν άγνοια, προφανώς λόγω έλλειψης ρευστότητας… Σημειωτέον ότι οι αγελαδοτροφικές μονάδες αποτελούν τη βάση για τη ναυαρχίδα των εξαγωγών της χώρας που είναι το γιαούρτι.
Για τους προβατοτρόφους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, αφού προέρχονται από ένα βαρύ χειμώνα, οι ζωοτροφές έχουν εξαφανιστεί, οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, όπως οι εξισωτικές, δάνεια δεν χορηγούνται εδώ και μία τριετία, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί τη βάση για το εθνικό προϊόν, τη φέτα, και έχει πολλαπλασιαστή 15 για την οικονομία!
Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα έχει ως εξής: Πολλοί αγρότες είτε παραμένουν απλήρωτοι από εμπόρους και βιομηχανίες για τη σοδειά που παρέδωσαν μέσα στο 2011, είτε από επιδοτήσεις λόγω λαθών στην τηλεπισκόπηση ή στη σύνταξη του ΟΣΔΕ. Τα γεωπονικά καταστήματα αδυνατούν να τους προμηθεύσουν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), αφού οι προμηθευτές τους που είναι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την προμήθεια ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να απειλείται με αφανισμό το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και με συρρίκνωση η παραγωγική βάση.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να αρθεί αυτή η στρέβλωση στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα και στον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας.

Προηγούμενο άρθρο ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 40 ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις λαϊκές αγορές