Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στην Βουλή ένα νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα-νομοσχέδιο, προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο στο διαρκές έγκλημα σε βάρος την κοινωνικής ασφάλισης.
Όλα τα αντιασφαλιστικά-αντεργατικά μέτρα ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες διατηρούνται. Γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά παίρνει μέτρα για να προστατέψει την εφαρμογή του από τις διεκδικήσεις μας. Να τον θωρακίσει νομικά για να μην βγαίνουν παράνομες κι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, καθυστερώντας την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας. Για να συνεχίσει να εφαρμόζεται ανεμπόδιστα ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης μέσα από τον περίφημο σύστημα «τριών πυλώνων» του Πινοσέτ. Για να μετατραπεί η ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου ανάλογα με το εισόδημά του. Για να παραδοθεί στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό σημάνει η «πιο σωστή εφαρμογή» του ν.Κατρούγκαλου και η «ισονομία» που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο.
Όλα αυτά προσπαθούν να τα κρύψουν με διάφορα ψέματα, δημιουργώντας ντόρο και προσδοκίες σε συνταξιούχους για δήθεν αυξήσεις. Ακόμη και τα ψίχουλα που μοιράζουν αφορούν πολύ λίγους σε σχέση με την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που πασχίζουν καθημερινά να επιβιώσουν. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος όσων έχουν αφαιρέσει από τις συντάξεις διαχρονικά (πάνω από 40%). Δεν μπορεί πίσω από αυτό τον κουρνιαχτό να κρυφτεί πως πχ η προσωπική διαφορά για τους παλιούς συνταξιούχους διατηρείται που σημαίνει πως αυτό το ποσό είναι υπό αμφισβήτηση. Δεν μπορεί να κρυφτεί πως στην σύνταξη θα βγαίνει κανείς μόνο στα 67 ή μόνο μετά από 40 χρόνια ασφάλισης χωρίς εξαιρέσεις. Γι΄αυτό και τα ΒΑΕ ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο εκεί που ακόμη ισχύουν.
Πως γίνεται να αυξάνονται οι συντάξεις όταν καταργούνται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη ή όταν καταργούν ακόμη κι αυτό το ετήσιο επίδομα που έδιναν και βάφτιζαν ως «13η σύνταξη» ; Πως γίνεται να μιλούν για αυξήσεις όταν ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος για τον ΕΦΚΑ κατά 151 εκ ευρώ και για τις ΕΤΕΑΕΠ(επικουρικές) κατά 71 εκ ευρώ ; Όταν το μόνο που συνεχίζει να εγγυάται το κράτος είναι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης ; Όταν διατηρείται η διαχρονική λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων(πάνω από 80 δις ευρώ).
Το πρόβλημα της ασφάλισης δεν είναι οικονομικό αλλά βαθιά πολιτικό . Γιατί όλες οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τις διάφορες εκδοχές εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική που στοχεύει στην απαλλαγή του κράτους και των καπιταλιστών από την ασφάλιση γιατί την θεωρούν κόστος, βαρίδιο για τα κέρδη τους, για την ανάπτυξη που λένε. Γι΄αυτό όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα-κερδοφορία των επιχειρήσεων είχαν σταθερό προσανατολισμό την απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση. Γι΄αυτό άλλωστε προχωρούν και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το επόμενο καλοκαίρι . Από την άλλη η ικανοποίηση της ανάγκης αυτής είναι για χώρος για νέες επενδύσεις με τεράστια κερδοφορία. Θέλουν όλο και περισσότερο να μετατρέψουν την ανάγκη μας αυτή σε πεδίο επιχειρηματική δράσης. Γι΄αυτό και οι πρώτοι που χαιρέτισαν το νομοσχέδιο ω θετικό ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.
Το χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση πάει χέρι χέρι με την επίθεση στην δημόσια υγεία. Γιατί και οι δαπάνες στην υγεία θεωρούνται βαρίδι γι΄αυτό και μειώνεται διαρκώς ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία. Αυτή είναι η αιτία για την εγκληματική υποστελέχωσή τους, τον απαρχαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, την πολύμηνη αναμονή για ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη απαντάνε σε αυτό με τα ΣΔΙΤ, με μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή επιβολή πλήρως της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας ολοκλήρωση της εκχώρηση ολόκληρων τομέων των νοσοκομείων στο ιδιωτικό κεφάλαιο όπως έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η εμπειρία κι από άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν αυτά δείχνει πως όχι μόνο τα προβλήματα δεν λύθηκαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν. Γιατί διαμορφώνουν τελικά ένα σύστημα υγείας στο οποίο ο ασθενής-πελάτης θα πληρώνει πανάκριβα το εμπόρευμα-υγεία κι αντίστοιχα ο υγειονομικός ως εργαζόμενος θα είναι φθηνός, ελαστικός, ανταγωνιστικός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νοσοκομείου- επιχείρηση.
Δε θα κάνουμε πίσω!
Συνάδελφοι
Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.
Όλοι στο δρόμο!
Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!
Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!
Διεκδικούμε:
- Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
- Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν. Όχι στην μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία.
- Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
- Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
- Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
- Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.