Ειδήσεις

ΕΚΛ: Να μην περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό


Χαιρετίζουμε όλους όσους τόλμησαν, βγήκαν μπροστά παίρνοντας μέρος στην Πανελλαδική Απεργία στις 18 Φλεβάρη, που ξεπέρασαν τις δυσκολίες, την εργοδοτική τρομοκρατία και την μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης,  την απεργοσπαστική  στάση της ηγετικής ομάδας της  ΓΣΕΕ, που θα μείνει γραμμένη στις πιο μελανές σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος.  Χαιρετίζουμε όλες και όλους  τους που  συμμετείχαν μαζικά, μαχητικά στην   απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΝΛ.

Η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στην Βουλή ένα νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα-νομοσχέδιο, προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο στο διαρκές έγκλημα σε βάρος την κοινωνικής ασφάλισης.

Όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά παίρνει μέτρα για να  προστατέψει την εφαρμογή του από τις διεκδικήσεις μας. Να τον θωρακίσει νομικά για να μην βγαίνουν παράνομες κι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, καθυστερώντας την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας. Για να συνεχίσει να εφαρμόζεται ανεμπόδιστα ανοίγοντας τον δρόμο  στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης μέσα από τον περίφημο σύστημα «τριών πυλώνων» του Πινοσέτ. Για να μετατραπεί η ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου ανάλογα με το εισόδημά του. Για να παραδοθεί στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό σημάνει η «πιο σωστή εφαρμογή» του ν.Κατρούγκαλου και η «ισονομία» που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο.

 

Με το νέο Νόμο:

  1. Διατηρούνται τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας για άντρες και γυναίκες.
  2. Η Επικουρική Ασφάλιση και το Εφάπαξ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους, όπως προβλέπεται από το Νόμο Κατρούγκαλου με τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση.
  3. Παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι μειώσεις έφτασαν στο 42%.
  4. Με το νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.
  5. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.
  6. Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
  7. Καταργούνται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων,

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Δε θα κάνουμε πίσω!

Συνάδελφοι

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

Όλοι στο δρόμο!

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!

Διεκδικούμε:

 

  • Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.
Προηγούμενο άρθρο Βράβευσαν τον Περιφερειάρχη για την προσφορά του σε αθλητισμό και εθελοντισμό
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις δράσεις του δικτύου RegHub