Ειδήσεις

Μάξιμος: Υποχρέωση η φύλαξη της ελληνικής συνοριακής γραμμής


«Ο Πρόεδρος του ΝΣΚ δεσμεύτηκε ότι εντός τριμήνου αναμένουμε μια συνολική προσέγγιση εν είδει σχεδίου νόμου, το οποίο θα δούμε εάν συμφωνούν όλοι οι συνάδελφοι της Επιτροπής να το συνυπογράψουμε και να κατατεθεί ως πρόταση νόμου ή άλλως, να το προωθήσουμε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να πάρει τη μορφή νόμου του κράτους που θα επιλύσει δεκάδες υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννης Χαλκιάς για τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «σε αυτή τη συγκυρία οι τουρκικές παραμορφώσεις της πραγματικότητας δεν βρίσκουν “ευήκοα ώτα” στους ευρωπαίους εταίρους μας. Αντιθέτως, όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν στη δική μας πλευρά το δικαίωμα και την υποχρέωση της φύλαξης της ελληνικής και συνάμα ευρωπαϊκής συνοριακής γραμμής Όλα τα παραπάνω, τα αναφέρω διότι έχουν άμεση και με το έργο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα των καταδικαστικών αποφάσεων, αλλά και των εκκρεμουσών εναντίον της Ελλάδας υποθέσεων, αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Όλος αυτός ο όγκος έχει δημιουργήσει στο παρελθόν μια λανθασμένη εικόνα για τη χώρα μας ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά στο ακέραιο. Η ταύτισή της με χώρες όπως η Τουρκία, λόγω των πολλών υποθέσεων στο ΕΔΔΑ την αδικεί κατάφωρα.

Σε κάθε περίπτωση θα άξιζε να ξεκαθαρίσουμε πού βρίσκονται τα όρια μεταξύ των υποχρεώσεων της χώρας ως προς τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες με το αναφαίρετο δικαίωμα της για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, της εδαφικής της ακεραιότητας και της κοινωνικής της συνοχής, όταν αυτά απειλούνται από ασύμμετρες απειλές, που περιλαμβάνουν τεράστιες και κατευθυνόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Χαλκιά ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη και εποικοδομητική η παρουσία σας, καθώς έδωσε και θετικές ειδήσεις, όπως το γεγονός ότι έχετε καταθέσει το σχέδιό σας για το εθνικό ένδικο μέσο στα συναρμόδια Υπουργεία. Η απουσία αυτού του ένδικου μέσου μέχρι σήμερα, οδηγεί πάρα πολλές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι μισές αν συγκράτησα καλά αφορούν στην απουσία του ένδικου μέσου. Αναφερθήκατε σε υποθέσεις καταδίκης της χώρας που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες κράτησης, κυρίως, στις φυλακές του Κορυδαλλού, την απουσία των συνθηκών που επιβάλλονται σε κάθε ευνομούμενο κράτος για τον κρατούμενο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών του Κορυδαλλού και την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος, άρα θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε».

Προηγούμενο άρθρο Στον ΕΛΓΟ Δήμητρα ο Χρήστος Κέλλας
Επόμενο άρθρο Αυστηρά προληπτικά μέτρα από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού