Ειδήσεις

Ν. Ντίτορας: 21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας


Η φετινή γιορτή της ημέρας του Δάσους έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ στις δύσκολες στιγμές που περνάει η παγκόσμια κοινότητα.

Γιατί έρχεται να μας αφυπνίσει, να μας προβληματίσει και να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο από ποτέ για τις αρνητικές περιβαλλοντικές εξελίξεις που αποτελούν ήδη μια σκληρή πραγματικότητα.  Δυστυχώς βιώνουμε μια  εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της διατήρησης  της ζωής στον πλανήτη μας και των περιβαλλοντικών λειτουργιών του με κλιματική αλλαγή ,αλλαγές στον κύκλο του νερού και στο υδατικό ισοζύγιο αλλά και συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο η ανάγκη να αντιληφθούμε την αξία του δάσους και να ενεργήσουμε για την προστασία του επιβάλλεται.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να θέσουν ως στόχο  να φέρουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και τη φύση και να ενεργήσουν ανάλογα.

Μέσα από την εκπαίδευση θα ενδυναμώσει η σχέση του ανθρώπου με τα φυσικά οικοσυστήματα ,θα μάθουμε να  αγαπάμε το δάσος  ως συστατικό της ζωής μας και της ύπαρξης μας ενώ θα μάθουμε να σεβόμαστε και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Και σαφώς χρειάζεται εκπαίδευση για να γίνεται συνείδηση, η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στο άτομο και το περιβάλλον καθώς και η άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην ατομική στάση και στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος σε συλλογικό επίπεδο.

Θεωρούμε αναγκαία την συνεργασία μας με άλλους φορείς για την ενθάρρυνση του φιλοδασικού πνεύματος.

Η διαχείριση των δασών μας και η δασοπροστασία πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας επειδή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή στον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα.

Η  εφαρμογή μιας  γενικότερης Δασοπροστασίας και η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  για μελέτη και εκτέλεση έργων και υλοποίηση δασικών-περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς και η ενίσχυση των Δασικών  Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό  για την πραγματοποίηση των παραπάνω καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.

Επειδή όμως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουμε δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αγαθά που προσφέρουν τα δάση, απευθυνόμαστε στους πολίτες των περιοχών μας και τους καλούμε όλους σε έναν αγώνα για την οργάνωση της δασοπροστασίας με ιδία συμμετοχή στον τόπο κατοικίας τους και στις τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουμε για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας.

Καλούμαστε να  συμβάλλουμε στην μεγάλη προσπάθεια για την ισορροπία στη Φύση και στη Ζωή μας. Η προσπάθεια αξίζει να γίνει από όλους. Ας την επιχειρήσουμε.

 

Μήνυμα του  Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας, Δρ. Δασολόγου Νικόλαου Ντίτορα

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε ο καθαρισμός των δρόμων εντός των οικισμών στο Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Βοήθεια στο σπίτι για την εξυπηρέτηση των ανήμπορων και ευάλωτων από τον ιό