Τέλος εποχής για τη συνταγογράφηση δέκα δημοφιλών φαρμάκων, μεταξύ άλλων αντιβιοτικών, αντιμυκητιασικών, αντιισταμινικών κα, στο σύστημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
Από σήμερα οι γιατροί των νοσοκομείων καθώς και οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία συνταγογραφούν όχι με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, αλλά με βάση τη δραστική ουσία του. Δεν θα αναγράφουν πχ επάνω στο συνταγολόγιο την αντιβίωση Klaricid αλλά τη δραστική ουσία κλαρυθρομυκίνη, ούτε το χάπι Losec για τη γαστροπροστασία, αλλά την ουσία ομεπραζόλη κοκ.
Την επιλογή του φαρμάκου θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία. Στην περίπτωση που ο ασθενής εμμένει σε άλλο φάρμακο εκτός από το οικονομικότερο αντίγραφο θα πληρώνει τη διαφορά στην τιμή καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο της κάθε μιας από τις δέκα δραστικές ουσίες.
Ο σχετικός κατάλογος που κατήρτισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνει ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά. Οι δραστικές ουσίες είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE. Αντιστοιχούν σε δημοφιλή φάρμακα όπως πχ Losec, Klaricid, Ciproxin, Laprazol, Zinadol, Zyrtec, Zithromax, Procef, Movatec, Fungastatin.
Κάθε ένα από αυτά έχει δεκάδες αντίγραφα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της δραστικής ουσίας ομεπραζόλη: το φάρμακο Losec είναι το πρωτότυπο αλλά σήμερα κυκλοφορούν περί τα 105 γενόσημα!
Η διαφορά της Ελλάδας σε σύγκριση με όλες τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες είναι ότι η τιμή των γενοσήμων δεν διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνη του πρωτοτύπου είναι σχεδόν ίδια με εκείνη του πρωτότυπου ενώ οπουδήποτε αλλού η τιμή των αντίγραφων φαρμάκων είναι έως και 90% χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη του πρωτοτύπου φαρμάκου. Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί ότι μόνο με τη χαμηλή τιμή των αντιγράφων μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι από τη φαρμακευτική δαπάνη έτσι ώστε να επανεπενδυθούν από το σύστημα υγείας για την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών σε δύσκολες παθήσεις, η Ελλάδα ουδέποτε εφάρμοσε αυτό το μέτρο. Απεναντίας, τείνει να ξεχωρίζει αρνητικά γιατί έχει ενισχύσει τη δημιουργία καρτέλ στα γενόσημα.
Ωστόσο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η τιμή των γενοσήμων θα μειωθεί δραστικά με το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων που θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες. Το δελτίο τιμών θα περιέχει το σύνολο των κυκλοφορούντων φαρμάκων με τις νέες τιμές όπως διαμορφώνονται από τον τελευταίο σχετικό νόμο που διατηρεί το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης για όλα τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας, ενώ μειώνει στο 50% τις τιμές των φαρμάκων αυτών μετά τη λήξη της πατέντας τους και τα γενόσημά τους στο 60% της τιμής του πρωτοτύπου.
Αντιδράσεις από τους γιατρούς
Το πολυσυζητημένο μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία εφαρμόζεται πιλοτικά και αφορά δέκα συγκεκριμένες ουσίες, ενώ από τον Ιούνιο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα επεκταθεί σε περισσότερα φάρμακα, ιδίως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης όπως έχει σημειώσει σε όλους τους τόνους ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να παρακάμψουν τον νόμο σε ό,τι τους αφορά. Είναι ενδεικτικό ότι ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, εκείνος της Αθήνας ( ΙΣΑ), καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο σχετικό έντυπο τη δραστική ουσία αλλά σε… παρένθεση να συμπληρώνουν το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους.
Επιπλέον, προτείνεται στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και σφραγίζουν, τη φράση: «Αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες». Ενώ για εξοικονόμηση χρόνου συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές που θα χορηγούν από 1ης Απριλίου -για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες- και από 1ης Ιουνίου για όλες.