Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ


Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, στα καταστήματα, τις αποθήκες και στα γραφεία των super market. Όλο αυτό το διάστημα βρεθήκαμε μπροστά στις συνθήκες της πανδημίας, εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό. Τα super market είναι οι χώροι που αποτελούν σήμερα τον πιο μαζικό χώρο συγκέντρωσης κοινού, στους οποίους εναλλάσσονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι.

Εργαζόμαστε κοντά δυο μήνες με αυτοθυσία κάτω από έντονους ρυθμούς για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς καμία δόση υπερβολής είναι τραγική και επικίνδυνη.

Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από συναδέλφους μας που ανησυχούν για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους, καθώς τα μέτρα προστασίας κρίνονται από ελλιπή ως ανύπαρκτα. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων. Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας.

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας, αφορούν ακόμα και σήμερα την ανεπάρκεια στα αυτονόητα  μέτρα προστασίας των εργαζόμενων (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, καθαριότητα), πιέσεις σε συναδέλφους για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών (γονείς και ευπαθής ομάδες), την εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξαντλήσεως των εργαζομένων.

 

Συνάδελφισσες-οι,

όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι στα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στην τροφοδοσία, είμαστε από τους πιο χαμηλόμισθους, τους πιο κακοπληρωμένους, που στη συντριπτική μας πλειοψηφία εργαζόμαστε part time, με τετράωρα-εξάωρα και όχι από επιλογή μας. Αρκετοί από εμάς δουλεύουμε με ολιγόμηνες αλλά και ολιγοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή εργαζόμενοι που τώρα βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στον ιό, αύριο θα είμαστε άνεργοι.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία και μετράμε ήδη αρκετούς νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των super market. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας.

Στη Γαλλία, όπως και στη χώρα μας οι μεγάλοι όμιλοι των super market πρόβαλαν τα έκτακτα μπόνους που έδωσαν, με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση. Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι ονόμασαν αυτά τα πριμ ως «μπόνους θανάτου». Κανένα μπόνους που σημειωτέον δεν είναι υποχρεωτικό, δεν αποτελεί μισθό και δε δεσμεύει τις επιχειρήσεις να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, δε μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό.

Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν αφορούν στην πλειοψηφία τους διατακτικές επιταγές αγορών που επιστρέφουν στα ταμεία των ίδιων επιχειρήσεων. Κάποιοι εργοδότες έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι θα δώσουν το δώρο Πάσχα κανονικά ως ελάχιστη επιβράβευση στους εργαζόμενους, λες και μας κάνουν χάρη, λες και δεν είναι δεδουλευμένα, λες και όλες αυτές τις μέρες ήταν κλειστοί! Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία από τις 24 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 29 Μαρτίου 2020, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στα 740εκατ. ευρώ έναντι 566εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 30,4%.

Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία και ας βάλουν στην άκρη μερικά από τα εκατομμύρια που έβγαλαν τις τελευταίες μέρες  για να παρθούν  ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τη  υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των καταναλωτών.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Μέχρι και σήμερα προχωράμε με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με βάση αυτές διεκδικούμε τη μέγιστη προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όμως είναι προκλητικό οι επιστημονικές οδηγίες να διαστρεβλώνονται και να παρερμηνεύονται προκειμένου να μην θιχτούν τα κέρδη των αλυσίδων super market.

Κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει «ποιά μέτρα είναι απαραίτητα και ποιά όχι», να γνωματεύει ποιος είναι σε ευπαθή ομάδα και ποιός όχι, να αυξομειώνει κατά το συμφέρον του τις μέρες καραντίνας ή των ειδικών αδειών, θέτοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο. Συνέχεια ακούμε για την επικινδυνότητα και την ισχυρή μεταδοτικότητα του κορoνοϊού όταν εμείς είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι πλάι σε εκατοντάδες ανθρώπους που εναλλάσσονται καθημερινά και συνεχώς μέσα στα καταστήματα. Και αυτό παρά και την τραγική πείρα των άλλων χωρών.

Σε συνθήκες πανδημίας οι εργαζόμενοι θα έπρεπε εξ’ αρχής να ήταν πλήρως προφυλαγμένοι με όλα τα μέσα προστασίας, να υπήρχε κατοχυρωμένο και υποχρεωτικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και κυρίως να είχαν μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με 8ωρο-5μερο. Όλα τα άλλα λόγια είναι κούφια και υποκριτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμάμε την αξία που έχουν οι οποιεσδήποτε προσθήκες που αυξάνουν το εισόδημα των εργαζομένων.

 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Σε αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε στήριγμα το σωματείο μας! Όλο αυτό το διάστημα έχουμε παρέμβει με μεγάλη προσοχή και ευθύνη για δεκάδες καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά για όλα τα παραπάνω. Νιώθουμε ευθύνη απέναντι στις καταγγελίες πολλών συναδέλφων που ανησυχούν πραγματικά για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους αλλά και για την παραπέρα διασπορά του ιού.

Οι εργαζόμενοι έχουν στήριγμα να ακουμπήσουν! Να δυναμώσουν το κλαδικό σωματείο τους, να συμβάλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να προσπεράσουν όσους εμφανίζονται ως φίλοι τους και τιτλοφορούνται ως σωματεία αλλά αποτελούν τα γραφεία τύπου των επιχειρήσεων τους. Η 15 Απρίλη, μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα SM, μπορεί να γίνει η μέρα για να ακουστεί η δική τους φωνή!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών
Επόμενο άρθρο ΜέΡΑ25 Λάρισας: 5 άμεσες κινήσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής