Το Υπ.Αγροτικής Αναπτυξης ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια, για όσους έχουν πληγεί, ύψους 150 εκατομμυρίων. Δεν αντιλαμβάνεται ούτε με πόση ταχύτητα πρέπει να παρέμβει το κράτος ούτε το ύψος της παρέμβασης. Στον αγροτικό κλάδο το ελληνικό κράτος έχει συνηθίσει να έχει το ρόλο απλού εκτελεστή μιας πολιτικής που εκπορεύεται από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Αν περιμένει να δει στην πράξη πόσο θα πληγεί ο αγροτικός κλάδος για να τον ενισχύσει με κοινοτικά κονδύλια θα είναι αργά.
Οι πληροφορίες από τις αγροτικές ενώσεις και τις περιφέρειες μιλάνε για επικείμενη μείωση των καλλιεργειών κατά 30 και 40%. Χωρίς ρευστότητα και με προοπτική μείωσης του ΑΕΠ, πως και γιατί να συνεχίσουν να φυτεύουν οι αγρότες; Το επισιτιστικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε 5 – 6 μήνες από τώρα αν πάμε σε τέτοια μείωση το έχετε υπολογίσει κ.Βορίδη; Οι παραγωγοί δεν μπορούν υπό αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας να περιμένουν πότε θα αποφασίσετε να δράσετε. Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές ενώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και ένα μήνα και το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται.
Η περίσταση απαιτεί το Υπουργείο να λειτουργήσει ως κράτος και όχι ως εκτελεστής εντολών. Να δώσει δηλαδή κατεύθυνση και εγγυήσεις στο σύνολο των ελλήνων παραγωγών. Όσο για το μέγεθος της παρέμβασης, τα 150 εκατομμύρια αντιστοιχούν κατα μέσο όρο σε περίπου 250 ευρω ανα παραγωγό (594.000 σύνολο σύμφωνα με ΟΣΔΕ) ποσό απειροελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες.
Οι 5 άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνει το κράτος στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο:
Άμεση καταβολή επιταγών
Η κυβέρνηση έδωσε 75 μέρες γενική παράταση επιταγών. Η ειδική επίπτωση στον αγροτικό τομέα συνυπολογίστηκε;
Ήδη οι παραγωγοί είναι οι τελευταίοι που πληρώνονται σε μια παραγωγική αλυσίδα που εξαρτά την ύπαρξή της από τους ίδιους. Οι χονδρέμποροι και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πληρώνουν με 4 και 5 μήνες καθυστέρηση. Έτσι χρησιμοποιούν μια ρευστότητα που ανήκει στους παραγωγούς για να ισχυροποιούν τη θέση τους και να πετάνε εκτός αγοράς τα μικρά μαγαζιά. Συνεπώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να δημιουργούν χρέη στους προμηθευτές γεωργικών εφοδίων, χρέη τα οποία αποτελούν βόμβα στα θεμέλια μιας ακόμα αγοράς. Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσουμε 3 ακόμα μήνες στην καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών ποιο φαντάζεστε κ.Υπουργέ ότι θα είναι το αποτέλεσμα; Οι παραγωγοί θα πρέπει να στηρίξουν την αγορά με τη δουλειά τους, όχι με ρευστότητα, δεν είναι τράπεζες. Το κράτος, αν θέλει να επιβάλλει τις 75 μέρες παράταση, πρέπει να καταβάλλει το ποσό των επιταγών που λαμβάνουν από τους χονδρεμπόρους οι παραγωγοί ώστε να μη διαταραχθεί ολόκληρη η αλυσίδα τροφοδοσίας από τα αγροεφόδια μέχρι τον καταναλωτή. Το κράτος μπορεί να εισπράξει τα χρήματα από τους χονδρεμπόρους σε δεύτερο χρόνο βεβαιώνοντας την οφειλή τους.
Άρση απαγόρευσης μετακίνησης
Αφού μετά από πιέσεις αυξήσατε τελικά τους χώρους της λαϊκών αγορών, γιατί δεν αφήνετε και τους παραγωγούς εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων να έρθουν και να συμμετέχουν πάλι στις λαϊκές;
Ποια λογική έχει να τους απαγορεύετε να μετακινηθούν για να πάνε στη λαϊκή, υποχρεώνοντάς τους να δηλώνουν ως τόπο διαμονής το αστικό κέντρο και να χρησιμοποιούν μεταφορικές εταιρείες που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής; Ακόμα και εν μέσω πανδημίας έχετε στο μυαλό σας να ευνοήσετε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους χονδρεμπόρους, εις βάρος των παραγωγών;
Δημιουργήστε πράσινες λωρίδες κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των περιφερειών της χώρας κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο.
Άτοκα δάνεια
Πρέπει άμεσα να χορηγηθούν άτοκα κρατικά δάνεια ύψους έως 50% του περσινού τζίρου στους αγρότες και κτηνοτρόφους απευθείας στους λογαριασμούς τους.
Αγροτικό πετρέλαιο
Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνουν περισσότερο από 2 φορές ακριβότερα το πετρέλαιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με τα καύσιμα να αποτελούν σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, έπρεπε να έχουμε ήδη πάει στο αγροτικό πετρέλαιο αν θέλατε να στηρίξετε τους παραγωγούς.
Αγοραστής ύστατης ανάγκης
Το κράτος σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και άλλες αγροτικές οργανώσεις να αγοράζει τα αδιάθετα προϊόντα και να τροφοδοτεί με αυτά κοινωνικές δομές, αδύναμες ομάδες, άπορους, οικογένειες που βασίζονταν στα σχολικά γεύματα κ.ο.κ Να αξιοποιηθούν άμεσα τα κονδύλια και τα δίκτυα του ΤΕΒΑ και του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών.
Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης ΜέΡΑ25