Ειδήσεις

Επιχειρησιακό σχέδιο με 650 ελέγχους στους οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία


Με 650 ταυτόχρονους ελέγχους στο σύνολο των  11 οικισμών  Ρομά της Θεσσαλίας συνεχίζεται  την Μ. Τετάρτη 15-4-2020 και την Μ. Πέμπτη 16-4-2020 το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων. Πρόκειται για ελέγχους ιχνηλάτησης θετικών κρουσμάτων αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξάγονται ταυτόχρονα από ιατρικά κλιμάκια με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Υγείας, του Πανεπιστημίου και όλων  των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Η στρατηγική έχει σχεδιαστεί και όλοι είναι ενημερωμένοι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εν όψει των νέων ελέγχων σε Λάρισα (Νέα Σμύρνη, Τύρναβος,  Φάρσαλα), Καρδίτσα (Μαύρικα, Σοφάδες), Τρίκαλα (Κηπάκι, Πύργος, Αγ. Απόστολοι ‘Καλαμάκι’) και Βόλο (Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη).

Σήμερα Μ. Τρίτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας έλαβε δείγματα στη συνοικία της  Νέας Σμύρνης Λάρισας,  στο πλαίσιο ελέγχου ιχνηλάτησης των επαφών της νεαρής Ρομά που είναι το  32ο θετικό  κρούσμα του  Covid-19 στην περιοχή.

Προσλήψεις εξπρές

Παράλληλα με διαδικασίες εξπρές προσλαμβάνονται 19 άτομα – γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό- για την υποστήριξη λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Υποδοχής κρουσμάτων  Covid -19 στην Λάρισα. Στο Κέντρο φιλοξενούνται σήμερα χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτωματολογία 31 άτομα, μεταξύ των οποίων 16 παιδιά και βρέφη, που τυγχάνουν 24ωρης  φροντίδας και περίθαλψης.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημερωτική εκστρατεία που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των υπηρεσιών της, στον πληθυσμό των Ρομά  που κατοικούν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Κλιμάκια με δύο υπαλλήλους  της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  μέχρι τις 24/4/2020  και σε συνεργασία με τους διαμεσολαβητές Ρομά, επικοινωνούν το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι»,  ενημερώνουν για τη σημασία των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας- όπως το  συχνό πλύσιμο των χεριών –  και  δίνουν πρακτικές   συμβουλές και καθοδήγηση.

Προηγούμενο άρθρο Δορυφορικό σύστημα προστασίας και εποπτείας των δασών της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μητρικού θηλασμού μέσω skype