Πρωτόκολλο ασφαλείας, με στόχο την ανίχνευση του κορωνοιού και τον εντοπισμό της διασποράς του στην κοινότητα, υλοποιείται από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ταυτόχρονη λήψη 1.200 δειγμάτων, στο σύνολο των οικισμών Ρομά της Περιφέρειας. Πρόκειται για 400 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με μοριακή μέθοδο και 800 ελέγχους ανίχνευσης ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο. Οι ορολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε επιδημιολογικές μελέτες, για την εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας.
Το σχέδιο αποδεικνύει το επίπεδο ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας αφού για τους ελέγχους συνεργάζονται κλιμάκια της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Υγείας, του Πανεπιστημίου, των Δήμων και όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο συντονιστής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσαν: «Ευχαριστούμε για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών και όλους τους ενεργά συμμετέχοντες: τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, τους διοικητές των Νοσοκομείων, τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημάρχους, Αστυνομία, Πυροσβεστική, διαμεσολαβητές, οδηγούς, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους».
Οι οικισμοί Ρομά, όπου έγινε λήψη δειγμάτων, είναι οι εξής:
Στο ν. Λάρισας: Νέα Σμύρνη, Τύρναβος, Φάρσαλα
Στο ν. Μαγνησίας: Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη
Στο ν. Καρδίτσας: Μαύρικα, Σοφάδες (παλαιός οικισμός-Νέα Ζωή)
Στο ν. Τρικάλων: Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι