Ειδήσεις

Ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας για τους Ρομά


Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην καραντίνα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, εξέδωσε ο  Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας , παίρνοντας θέση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  στη περιοχή με αφορμή τα μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής : «Όχι στην γκετοποίηση – Αξιοπρέπειες συνθήκες διαβίωσης και  αποσυμφόρηση της συνοικίας των Ρομά στη Νέα Σμύρνη »

Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του covid19 προκρίθηκε ως η πιο πρόσφορη λύση απέναντι σε ένα ελλειμματικό σύστημα υγείας υπό τον φόβο της κατάρρευσης.

Όμως τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού από μόνα τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Όπως δεν αρκεί η ατομική ευθύνη στην τήρηση των μέτρων που βέβαια είναι απαραίτητα αλλά βασική προϋπόθεση είναι η ανάληψη της Κρατικής ευθύνης.

Σήμερα είναι αναγκαία η σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ, σε όλο του το εύρος, σε υλικοτεχνικά μέσα και η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμων υγειονομικών υπαλλήλων και γιατρών από τη μια  και από την άλλη η επίταξη ιδιωτικών δομών και η υπαγωγή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και την εξέλιξη της επιδημίας.

Όλα αυτά για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η κατάσταση και να οδηγηθούμε γρηγορότερα και με ασφάλεια στην άρση των περιοριστικών μέτρων που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του λαού μας.

Αντί αυτού παρακολουθούμε μια ελλειμματική και δυσανάλογη για τις ανάγκες  «ενίσχυση» του δημοσίου συστήματος υγείας με λύσεις «μιας χρήσης», την κατασπατάληση πόρων υπέρ των κλινικαρχών και της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, και την συνεχή επέκταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Στην πόλη μας μεγάλο μέρος μιας από τις μεγαλύτερες συνοικίες, της Νέας Σμύρνης, έχει μπει και συνεχίζει να βρίσκεται σε «καραντίνα», ενώ τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν  δικαιολογούν αυτή την έκταση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αμφισβήτησε δημόσια την εγκυρότητα των ελέγχων για να ζητήσει ακόμα και την επέκταση της καραντίνας αν χρειαστεί για ολόκληρη την πόλη. Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός μίλησε ακόμα και για την συνδρομή του στρατού αν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της καραντίνας, σπέρνοντας τον τρόμο στην κοινωνία της Λάρισας.

Η διαχείριση από μέρους της Κυβέρνησης της όλης κατάστασης που δημιουργήθηκε γίνεται περισσότερο με όρους επικοινωνίας παρά ουσίας και διαφύλαξης της υγείας του λαού.

Έτσι, π.χ. ενώ υπάρχουν μέτρα επιτήρησης και αστυνόμευσης στα όρια της καραντίνας, όπου κανείς δεν επιτρέπεται να τα σπάσει, δεν ισχύει το ίδιο στο εσωτερικό της καραντίνας όπου δεν υπάρχει καμιά επιτήρηση.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ότι η σκέψη που έγινε να μεταφερθούν για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες ανθρώπων εκτός καραντίνας και να φιλοξενηθούν σε κάποιο από τα κλειστά αυτή τη στιγμή ξενοδοχεία της πόλης ναυάγησε μπροστά στην άρνηση των ξενοδόχων να δεχτούν Ρομά στα ξενοδοχεία τους και στην ατολμία των κυβερνώντων να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της επίταξης.

Με όλα αυτά καλλιεργούνται και διασπείρονται, ακόμα και από μερίδα του τύπου, ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους Ρομά κατοίκους της Νέας Σμύρνης, οι οποίες λειτουργούν διχαστικά μέσα στο λαό μας.

Η «ατομική ευθύνη»  και ο «ατίθασος χαρακτήρας» των Ρομά προβάλλονται για να αποκρύψουν την ουσία του χρόνιου προβλήματος που είναι η γκετοποίηση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και πυκνοκατοίκησης. Το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» σ’ αυτές τις συνθήκες  δεν ακούγεται απλά γελοίο, αλλά και επικίνδυνο για όσους ζουν σ’ αυτό το περιβάλλον και ακόμα δεν έχουν κολλήσει τον ιό.

Η λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν βρίσκεται στην  καραντίνα και στην αστυνόμευση, αλλά στην άμεση αποσυμφόρηση της συνοικίας τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.  Γι’ αυτό και θεωρούμε απαράδεκτη την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας που μιλά για «έξυπνους που έμαθαν μια ζωή να είναι ενάντια στο νόμο και στο κοινό καλό, έχοντας ως δικαιολογία τα πιστεύω και την κουλτούρα τους», και που ενοχοποιεί και στιγματίζει όχι μόνον τους ανθρώπους που ασθένησαν από τον κορονοϊό στη Νέα Σμύρνη, αλλά και συνολικά την κουλτούρα της κοινότητάς τους.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η αντιμετώπιση  των Ρομά σε Τύρναβο και Φάρσαλα, ενώ δεν υπάρχουν κρούσματα, καθώς και η απαγόρευση των λαϊκών αγορών στις οποίες βρίσκουν δουλειά πολλοί Ρομά. Όμως το κλείσιμο των λαϊκών αγορών έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους εκατοντάδες μικροπαραγωγούς των λαϊκών αγορών, όσο και για τα λαϊκά στρώματα που αναγκάζονται τώρα να ψωνίζουν ακριβότερα προϊόντα αποκλειστικά από τα σούπερ μάρκετ.

Μπορεί κάποιοι να κάνουν σπέκουλα πάνω στις έκτακτες συνθήκες που μας βάζει η πανδημία για να περάσουν τις απόψεις τους για περιορισμό των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ίσως και για να προετοιμάσουν το έδαφος για την «επόμενη μέρα» μετά τον κορονοϊό όπου πάνω στα συντρίμμια της οικονομίας και της κοινωνίας θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες και να αναπτυχθούν οι αγώνες του λαού.

Δεν εφησυχάζουμε. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε άμεσα να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των μάχιμων υγειονομικών όπως τα  έθεσαν οι υγειονομικοί με τις συμβολικές τους κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη. Επίσης διεκδικούμε ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστούν τα λαϊκά εισοδήματα για  όσο χρόνο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Stabat Mater ζωντανή ηχογράφηση - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ευχαριστίες των Ενεργών Πολιτών Λάρισας στους δωρητές τροφίμων