Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Εργατική Πρωτομαγιά


Tags |

Η 1η Μάη είναι Απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα τιμήσουμε  όσους έδωσαν την ζωή τους για να ζήσουμε οι επόμενες γενιές σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά. Τους εργάτες του Σικάγο το 1886,τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του ‘44.

Την αναγκαιότητα αυτού του αγώνα επιβεβαιώνει και η πείρα μας αυτή την περίοδο που ξεγύμνωσε μπροστά μας τα αδιέξοδα που έχει αυτό το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε . Που σε μια εποχή με τεράστια επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία δεν μπορεί να προστατέψει την ζωή μας. Γιατί οι ανάγκες μας θεωρούνται για τους καπιταλιστές και το κράτος τους κόστος  ενώ κριτήριο για την ικανοποίηση τους είναι το κέρδος για αυτούς.

Γι΄αυτό η πανδημία ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη βρήκε τους λαούς και τους εργαζόμενους ανοχύρωτους. Με δημόσια συστήματα υγείας διαχρονικά υποχρηματοδοτούμενα, να υπολειτουργούν,  με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού κι εξοπλισμού. Με τραγική συνέπεια τον 21ο αιώνα να γίνεται επιλογή ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει γιατί δεν επαρκούν τα νοσοκομεία και την ίδια στιγμή να υπάρχουν δομές στον ιδιωτικό τομέα που παραμένουν αναξιοποίητες γιατί το κριτήριο είναι το κέρδος.

Είναι η ίδια αιτία που οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς ουσιαστικά μέτρα  υγιεινής κι ασφάλειας. Διαρκώς εκτεθειμένοι αυτοί κι οι οικογένειες τους στον κίνδυνο . Γιατί εδώ δεν ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί γιατί είναι εμπόδιο στα κέρδη των επιχειρηματιών.

Συνάδελφοι

Η περίοδος της πανδημίας έδωσε την αφορμή για να εξαπολυθεί μια νέα αντεργατική επίθεση, να εξαλειφθεί κάθε ίχνος προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, να απελευθερωθεί πλήρως η εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Το σινιάλο δόθηκε από την ίδια την κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες με τις αντεργατικές διατάξεις στις ΠΝΠ.

Όλα αυτά ήταν προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη ημέρα, με το τέλος της πανδημίας και μπροστά στην νέα καπιταλιστική κρίση. Για να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Για να «διασωθούν» οι καπιταλιστικοί όμιλοι, να εξασφαλίσουν έναν νέο κύκλο κερδοφορίας.

Κι εδώ όμως έχουμε πείρα. Η προηγούμενη περίοδος έδειξε πως όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν είχανε μόνιμο χαρακτήρα. Κανένα μέτρο που επιβλήθηκε στην περίοδο της κρίσης δεν καταργήθηκε την περίοδο της ανάπτυξης. Γιατί η επίθεση στην ζωή και στα δικαιώματα μας είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι το σχέδιο και σήμερα. Να μπούνε σε μόνιμη «καραντίνα» τα δικαιώματά μας , να επιβάλουν μια βαρβαρότητα δίχως τέλος. Αυτό εννοεί ο ΣΕΒ όταν λέει πως χρειάζονται «ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Σε αυτό συντονίζονται και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες όπως της ΓΣΕΕ που «έδωσε τα χέρια» από την πρώτη ημέρα με τους βιομήχανους.

Για το νέο έγκλημα θέλουν την συναίνεση των εργατών. Για να το πετύχουνε αυτό θα εξαπολύσουν πλήθος εκβιαστικών διλημμάτων προκειμένου οι εργαζόμενοι να δείξουν ανοχή απέναντι στην πολιτική πους τους τσακίζει. Να αποδεχτούν και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις κα.

Πρέπει να θυμηθούμε. Πως η επιλογή του λιγότερου κακού δεν  εξασφάλισε κανέναν από το χειρότερο. Καμία υποχώρηση δεν έσωσε τις θέσεις εργασίας. Όλες οι επιλογές και τα σχέδια σωτηρίας που προτείνουν έχουν ως δεδομένο τις θυσίες για τους εργαζόμενους και στόχο την σωτηρία των βιομηχάνων.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ -ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.

Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την προπαγάνδα, τα ψέματα και τους πιθανούς ελιγμούς της κυβέρνησης προκειμένου να νομιμοποιήσει παλιά και να πάρει νέα βάρβαρα μέτρα.

Να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά , οργανώνοντας την δική μας απάντηση στην συνεχή επίθεση στην ζωή μας! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων! Μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες αποδίδουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της τάξης μας με συμβολική εκδήλωση στην πόλης μας την 1η Μάη,  με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν πάει άλλο! Έως εδώ! Δεν θα πληρώσουμε ξανά !Να δυναμώσουμε την πίεση για ανάκτηση όσων μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες . Το μέλλον των παιδιών μας δε βρίσκεται στα σύγχρονα  σκλαβοπάζαρα, στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, σε μισθούς πείνας, στη μετανάστευση. Τέρμα πια τα ψέματα και οι αυταπάτες!

Να σπάσουμε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Να κάνουμε βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο , να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση ων αναγκών μας με κριτήριο όλα όσα σήμερα  μπορούν να μας εξασφαλίσουν οι τεράστιας επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας.

Αρκετά πληρώσαμε. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος.

Απαιτούμε :

  • Kατάργηση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ, των νόμων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Εισόδημα για επέκταση για όλους ! Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών από την 1η Μάρτη.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο τους μήνες της καραντίνας, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατασχέσεων λογαριασμών και διακοπή νερού ρεύματος για χρέη λαϊκών νοικοκυριών.
  • Μέτρα προστασίας , υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό , εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και υλικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ