«Οι ανάγκες σε εργατικά χέρια στα χωράφια, λόγω και των δυσκολιών έλευσης εποχικών αλλοδαπών εργατών γης -εξαιτίας και των μέτρων για τον κορονοϊό- είναι μεγάλες και αυξάνονται όσο πλησιάζει η συγκομιδή των φρούτων. Για αυτό οι αγρότες ζητούν να υπάρξουν άμεσα μέτρα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Οι επισημάνσεις τους μπορούν να αποτελέσουν “κλειδί” για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή σχετική Αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς, Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε εγκαίρως επισημάνει, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το πρόβλημα στην πρωτογενή παραγωγή με την έλλειψη εργατικών χεριών. «Τα μέτρα που ελήφθησαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 13.04.2020, α) η εξάμηνη παράταση στην ισχύ των αδειών εργασίας αλλοδαπών εργατών γης που έχουν ήδη εκδοθεί και β) η θέσπιση έκτακτης διαδικασίας έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια -αλλά για μία μόνο φορά- είναι αναμφίβολα σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν επαρκούν για την συνολική επίλυση του προβλήματος» σημειώνει στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Εργόσημο και Συνεταιρισμοί
Γι αυτό και ο κυβερνητικός βουλευτής με βάση τις επισημάνσεις που έλαβε από τους πρόεδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών “Α.Σ. ΚΙΣΣΑΒΟΥ” κ. Γιώργο Ζέϊκο και “Α.Σ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ – ΣΚΗΤΗΣ” κ. Βαγγέλη Μανίκα, κατέθεσε Αναφορά συνηγορώντας στην προσεκτική εξέταση των προτάσεων των αγροτών. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις για τους μετακλητούς με αμοιβή και ασφάλισή τους μέσω του εργόσημου -καθώς αυτό ανταποκρίνεται αρτιότερα στην αγροτική πραγματικότητα- και η δυνατότητα για απασχόληση αλλοδαπών εποχιακών εργατών από Συνεταιρισμό αγροτών, ο οποίος θα τους διοχετεύει στα μέλη του και θα μπορεί να τους ασφαλίσει μέσω του νομικού του προσώπου, είναι προτάσεις που δίνουν ευελιξία στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών. Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει τονίζοντας ότι «η αγροτική παραγωγή ως βασικός πυλώνας της οικονομίας στην επαρχία, θα πρέπει στην μετά τον κορονοϊό εποχή να αποτελέσει εφαλτήριο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».