«Το θέρος του 2019, όταν ανέλαβε η ΝΔ την εξουσία, γνωρίζαμε ότι ο δρόμος για να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο ήταν δύσκολος. Ωστόσο, πολύ σύντομα οι πρώτες ακτίνες αισιοδοξίας είχαν ήδη προβάλει. Δυστυχώς, η πανδημία, κάνει το έργο της ανάκαμψης ακόμη δυσκολότερο. Με την εμπιστοσύνη, όμως, που αποκτήσαμε το προηγούμενο διάστημα στις δυνάμεις μας, είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα βγούμε εντέλει νικητές και σε αυτή τη μάχη». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «είναι και μια απάντηση στις προκλήσεις της επόμενης μέρας μετά την πανδημία, που η χώρα θα χρειαστεί όσο ποτέ άλλοτε την προσέλκυση και την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Και αναρωτήθηκε «γιατί άραγε στη χώρα μας θα πρέπει να αναμένει κανείς ακόμη και 8 χρόνια για να πάρει περιβαλλοντική άδεια όταν η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει 90 ημέρες και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι 100 έως 150 ημέρες; Με την απλοποίηση των διαδικασιών ο χρόνος και στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί σε 5 με 6 μήνες. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα παύει να είναι το ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης».
Αγροτικά Φ/Β και ελενίτ
Ο κυβερνητικός βουλευτής απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποκατάσταση της τιμής του ρεύματος από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και την επέκταση του τέλους πλαστικής σακούλας για όλες τις πλαστικές σακούλες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ρύθμιση για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως του αμιάντου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τις τελευταίες μέρες έγινε αρκετός θόρυβος στην εκλογική μου περιφέρεια, για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις με φθαρμένα ελενίτ, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, απέναντι από το Γυμνάσιο του Τυρνάβου. Σας έχω καταθέσει και ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά τις εύλογες διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών. Με τη νέα ρύθμιση αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές δεν λαμβάνουν μέτρα για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων. Κανείς δεν πρέπει να είναι ασύδοτος».
Οι αγρότες δεν είναι… ελέφαντες
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε «στην πλέον σημαντική ρύθμιση που αφορά τον κόσμο της ελληνικής περιφέρειας και για την οποία κ. υπουργέ σας είναι ευγνώμονες χιλιάδες αγρότες και ιδιοκτήτες γης, που με την προχειρότητα που έγιναν οι δασικοί χάρτες έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες! Χωράφια που καλλιεργούσαν πριν τον πόλεμο, που δόθηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στους παππούδες μας πρόσφυγες της Μικρασίας για την αγροτική τους αποκατάσταση, χωράφια από απαλλοτριώσεις και αναδασμούς, με βούλες του κράτους και των κατά τόπους οργάνων του, βαφτίστηκαν εν μια νυκτί δασικές. Αμφισβητήθηκε η ιδιοκτησία τους, που μάτωσαν να την κάνουν παραγωγική, και η δυνατότητά τους να την μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 170 χιλιάδες οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν. Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζονται τα στρέμματα που ενώ καλλιεργούνται και λαμβάνουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ επιδοτήσεις ξαφνικά θεωρούνται δασικά με -εκτός των άλλων- κίνδυνο για τις κοινοτικές ενισχύσεις που εισρέουν στη χώρα. Κάποιοι εξαναγκάστηκαν να αιτηθούν την εξαγορά της ίδιας τους της γης. Με τη ρύθμιση αυτή θα απαλλαγούν από οποιαδήποτε οφειλή».