Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η Συμμαχία του Νότου»


Στις κρίσιμες ιστορικές καμπές ενός κράτους, πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής του ηγεσίας είναι η σύναψη συμμαχιών με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και η θεμελίωση των βάσεων επωφελούς συνεργασίας. Αυτή πρέπει να είναι και η προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς, με σοβαρό προγραμματισμό, έχει ήδη δημιουργήσει το υπόβαθρο των νέων ισχυρών διεθνών σχέσεων για την επόμενη ημέρα.
Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη διπλωματική στρατηγική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διαδραματίζει η συγκρότηση της «Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Νότου». Σε μια εποχή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση και την «κολοβή» αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, η στενή συνεργασία με όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα είναι μονόδρομος.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν οικονομίες που, η κάθε μια βέβαια με τα δικά της χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας. Όλες τους πλήττονται από την έκρηξη της ανεργίας και των ελλειμμάτων, ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Ίσως στο μυαλό πολλών ο ευρωπαϊκός νότος να ταυτίζεται  με τα απείθαρχα παιδιά μιας οικογένειας που πρέπει να ακολουθεί τις αρχές του σοβαρού και πειθαρχημένου βορρά. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι αυτή που φαίνεται. Πολλές από τις παθογένειες που γιγαντώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο παραγωγικό μοντέλο των χωρών του νότου, και πρωτίστως της Ελλάδας, οφείλονται στην ετεροβαρή οικονομική σχέση τους με τον ευρωπαϊκό βορρά. Ο νότος κατανάλωνε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα των χωρών του βορρά, την ίδια ώρα που ο ίδιος δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμόρφωνε η παγκοσμιοποίηση.
Σήμερα, λοιπόν, αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει οι χώρες του νότου να βρουν το βηματισμό τους. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια όσων ωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Προγράμματα, όπως το πρώτο μνημόνιο, που βλέπουν τη λύση στις περικοπές μισθών, συντάξεων και στην επιβολή φόρων δεν οδηγούν πουθενά. Επιτείνουν το φαύλο κύκλο. Μόνο πολιτικές ανάπτυξης μπορούν να σπάσουν το αδιέξοδο. Και αυτές πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να τις επιβάλει. Ένα κοινό μέτωπο των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., ακόμη και με τη Γαλλία, θα μπορούσε να αλλάξει την ατζέντα. Μη λησμονούμε άλλωστε ότι, η ομάδα των κρατών, που κάποιοι υποτιμητικά αποκαλούν PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain), έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια.
Εκτός, όμως της οικονομίας υπάρχουν και πολλά ακόμα που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συντονισμού δράσης και κοινής πολιτικής. Σημαντικότερο μεταξύ αυτών είναι το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Στις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέδρο Κοέλιο το θέμα αυτό συζητήθηκε ενδελεχώς και υπήρξε συμφωνία για την αντιμετώπισή του. Με την ψήφο του ελληνικού λαού, η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς μια δυναμική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα συμβάλει καταλυτικά στην επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος από τα Φάρσαλα: «Η διετία Παπανδρέου ήταν καταστροφική για τη χώρα»
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Ροντούλη με εργαζομένους στις ΕΑΣ της Θεσσαλίας