Ειδήσεις

Εθελοντής δότης αντισωμάτων κατά του κορονοϊού ο Χρ. Κέλλας


«Η δωρεά αντισωμάτων είναι μια πράξη αλληλεγγύης, μια πράξη συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και στην προσπάθεια για νίκη της ανθρωπότητας κατά του απειλητικού και ύπουλου εχθρού.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, συμμετέχω και σ’ αυτό τον αγώνα».

Με αυτά τα λόγια, ο Χρήστος Κέλλας, στέλνει το δικό του μήνυμα στη μάχη της επιστήμης κατά του κορονοιού, μέσα από το αφιέρωμα της  δημοσιογράφου, Δήμητρας Ευθυμιάδου στο “Έθνος της Κυριακής”, με τίτλο «Δότες Αντισωμάτων – Οι εθελοντές στην κούρσα της θεραπείας κατά του ιού».

Αναλυτικά το αφιέρωμα:

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας πέρασε και εκείνος τον βαρύ σκόπελο του κορονοϊού ενώ χρειάσθηκε να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες. Σήμερα και εκείνος παρουσιάζει ανοσία στον ιό γι αυτό και προσφέρει εθελοντικά τα αντισώματά του για την κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη. Πιθανώς στην εθελοντική του αυτή προσφορά να συνέβαλε και το γεγονός ότι είναι και ο ίδιος γιατρός αλλά και χρόνια αιμοδότης. «Χωρίς πολλή σκέψη και με χαρά και αισιοδοξία συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια και μακάρι να έχει αίσια αποτελέσματα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Η δωρεά αντισωμάτων, πράξη αλληλεγγύης

«Η δωρεά αντισωμάτων είναι μια πράξη αλληλεγγύης, μια πράξη συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και στην προσπάθεια για νίκη της ανθρωπότητας κατά του απειλητικού και ύπουλου εχθρού. Ίσως η ιδιότητά μου ως γιατρού βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να σας πω ότι όλα τα χρόνια της ζωής μου υπήρξα εθελοντής αιμοδότης. Ίσως αυτό να συνετέλεσε, ώστε αυτή η απόφαση να ληφθεί χωρίς ιδιαίτερη σκέψη» περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής».

Και ο κ.Κέλλας πάντως θεωρεί ελπιδοφόρα την αξιοποίηση αντισωμάτων.

«Θεωρώ πως υπάρχουν πολλές ελπίδες, αν και για πολλούς αυτό αποτελεί βεβαιότητα. Εξάλλου, φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε οριστικοποίηση θεραπευτικού σχήματος και δεν απέχουμε πολύ από την εξεύρεση εμβολίου, που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από αυτήν την απειλή, που τόσο μεγάλη αναστάτωση έχει επιφέρει σε όλο τον κόσμο».

Ο εθελοντισμός γεννά την ελπίδα

Το στίγμα πάντως για τους ασθενείς που νόσησαν είναι ακόμη παρόν στην ελληνική κοινωνία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται όσους πέρασαν την περιπέτεια του covid-19.

«Υπάρχει μία προκατάληψη στον κόσμο, αυτό είναι γεγονός. Ότι πολλοί φοβούνται μην κολλήσουν, είναι αλήθεια. Όμως, δεν υφίσταται θέμα στιγματισμού και πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι θα δίνουν αντισώματα εθελοντικά και ίσως προς την κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε να καλλιεργηθεί περισσότερο η ιδέα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας» αναφέρει ο Χρήστος Κέλλας. 

Η τήρηση των κανόνων, θέμα ατομικής ευθύνης

Ο ίδιος πάντως επιμένει στην τήρηση των μέτρων, παρόλο που δεν μεταδίδει τον ιό.

«Ακούγονται πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο κόσμος διαβάζει πολλά στο διαδίκτυο. Η πραγματικότητα είναι ότι, όσοι έχουν περάσει τη νόσο και έχουν αντισώματα, δεν μπορούν να τη μεταδώσουν ούτε να κολλήσουν οι ίδιοι. Όμως η διστακτικότητα του κόσμου είναι δικαιολογημένη, τώρα, ειδικά στην αρχή».

Όσο γιατί ο ίδιος φορά μάσκα…

«Η τήρηση των κανόνων είναι θέμα ατομικής ευθύνης και πρέπει να τους εφαρμόζουμε δίνοντας το παράδειγμα στους συμπολίτες μας. Εξάλλου, το πρώτο διάστημα μετά από οποιαδήποτε ιογενή πνευμονία, λίγη προσοχή δεν βλάπτει» καταλήγει.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Τεμπών: Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθρο Διεθνής Ημέρα Μουσείων - Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας