«Το λιθαράκι που βάζουμε σήμερα, κυρώνοντας τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό ευρύτερα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην αρχή της ομιλίας του έθεσε το ερώτημα αν «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο του μείζονος ελληνισμού είναι ευλογία ή κατάρα; Ευλογία γιατί ενισχύονται οι προοπτικές της οικονομίας και αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική σημασία Ελλάδος και Κύπρου ή κατάρα διότι ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της Τουρκίας και μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο;». Για να απαντήσει στη συνέχεια ότι «για τον ελληνισμό στο σύνολό του, η νέα αυτή παράμερος συνιστά εξαιρετική τύχη, με οικονομικές, γεωπολιτικές και, εν γένει, εθνικές διαστάσεις, που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Κι αυτό νομίζω ότι είναι κοινός τόπος των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, όπως αποδεικνύεται από τη διαχρονική υποστήριξη του αγωγού EastMed, απ’ όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπαίνουν, λοιπόν, δυναμικά στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται, με ρόλο καθοριστικό και αναντικατάστατο. Η Μέση Ανατολή θα ενωθεί ενεργειακά -δια μέσω του μεγαλεπήβολου αυτού του σχεδίου- με την ευρωπαϊκή ήπειρο που θα περνά από τα δύο κράτη μας, που αποτελούν γεωγραφικά και πολιτισμικά το σύνορο της Ευρώπης. Ήδη, διαμορφώνεται ένα διαφορετικό τοπίο με την προεργασία και μόνο αυτού του σχεδίου. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύουν η εμβάθυνση της συνεργασίας, που πλέον έχει στρατηγικό χαρακτήρα, της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Αλλά και οι αναπτυσσόμενες σχέσεις με άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, αλλά και εκτός αυτής, όπως οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα μέσω αυτών των επιλογών δηλώνει δυναμικά παρούσα στις εξελίξεις στη γειτονιά της».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την στάση της Τουρκίας επισήμανε ότι «απέναντι σε αυτό το κρεσέντο επιθετικότητας, η καλύτερη απάντηση είναι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας:
- να προχωρήσει στις συμφωνίες της,
- να ενισχύσει τις συμμαχίες της,
- να προβάλει τα δίκαιά της.
Το πόσο αποτελεσματικά είναι όλ’ αυτά φάνηκε από την αντίδραση Ερντογάν στη “διακήρυξη των 5”: Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής αναφερόμενος στον «προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου», υπογράμμισε ότι «βεβαίως, η συγκυρία, λόγω και του κορονοϊού, δεν ευνοεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Ας μη λησμονούμε, όμως, ότι πρόκειται για παροδική κατάσταση. Και δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό το φυσικό αέριο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βλέπουμε με οξυδέρκεια, και όχι μυωπικά, την πραγματικότητα».