«Προτίθεσθε να εξετάσετε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς, στην περίπτωση που έχει διασπαστεί ο έγγαμος βίος τους;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο φαινόμενο των μαζικών διαζυγίων είναι αυτό της επιμέλειας των παιδιών. Για το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κοινή επιμέλεια των γονέων καθίσταται υποχρεωτική σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Δανία. Σχετική απόφαση που εισηγείται την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας έχει εκδώσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης (2079/02.10.2015 για την “κοινή ανατροφή των παιδιών”) και προτρέπει τα κράτη μέλη να την εισαγάγουν στη νομοθεσία τους».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «στη χώρα μας, σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο στον Αστικό Κώδικα, προβλέπεται η κοινή γονική μέριμνα, και όχι η κοινή επιμέλεια, άρα και η εναλλασσόμενη κατοικία. Έτσι, σύμφωνα με την κυρίαρχη νοοτροπία στα ελληνικά δικαστήρια, η επιμέλεια, πλην εξαιρέσεων, δίδεται αυτομάτως στη μητέρα. Τούτο, όμως, αφαιρεί το δικαίωμα από το παιδί να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς, και αδικεί την πλευρά του πατέρα, εγείροντας ζήτημα γονικής ισότητας, στις περιπτώσεις διάσπασης του έγγαμου βίου».