«Η πανδημία ήταν μια σοβαρή δοκιμασία για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς που φέτος αναγκαστήκαμε να γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, μακριά από τις εκκλησίες». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της Ρωσικής Αντιπροσωπείας Κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, τον Γραμματέα της ΔΣΟ Κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και τον σύμβουλο δρ Κώστα Μυγδάλη, κατά την οποία διατυπώθηκε η πρόταση για την πραγματοποίηση της, ακυρωθείσας λόγω κορονοϊού, Γ.Σ. της ΔΣΟ, αντί του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η ελλαδική εκκλησία κατανόησε το μέγεθος του κινδύνου και σε συνεργασία με την πολιτεία εφάρμοσε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πιστών. Άλλωστε, όπως εύστοχα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από την πανδημία “δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί”.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που έλαβαν άμεσα περιοριστικά μέτρα, την αξία των οποίων κατανόησαν οι πολίτες που τα ακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια. Έτσι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα λιγότερα θύματα, και μνημονεύεται διεθνώς ως θετικό παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ωστόσο, από αυτήν την περιπέτεια πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και μαθήματα για το μέλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό πεδίο για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ζωής μας αλλά και των ακολουθούμενων πολιτικών. Κανείς, όσο ισχυρός κι αν είναι, όσο πλούτο κι αν σωρεύει στη γη, δεν είναι άτρωτος σε πανδημίες.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τα θύματα του covid 19 στη Ρωσία και την απώλεια πολλών κληρικών της ρωσικής εκκλησίας. Όπως είπε «ιδιαίτερα μας συγκλόνισε η μαρτυρία του Επισκόπου Ζβενίγκοροντ Πιτιρίμ και Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, ο οποίος νόσησε από τον φοβερό ιό, και αναφέρθηκε στο πώς οι λανθασμένες αντιλήψεις κάποιων, που υποστήριζαν αυθαιρέτως πως ο ιός δεν μεταδίδεται εντός των μονών και των εκκλησιών, υποβοήθησαν τη διάδοση της πανδημίας. Δυστυχώς, και στην Ελλάδα ανάλογες συνωμοσιολογικές θεωρίες κυκλοφορούν με μεγάλη ευκολία από διάφορους κύκλους και επηρεάζουν αρνητικά κάποια τμήματα της κοινωνίας. Ευτυχώς, όμως, η στάση της επίσημης Εκκλησίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πιστών ήταν τέτοια που απέτρεψε την έκρηξη του φαινομένου».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υποστήριξε ότι η «συνέλευσή μας κάλλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, καθώς η Ελλάδα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, έχει αντιμετωπίσει πολύ επιτυχημένα το πρόβλημα της πανδημίας, και ήδη το αμέσως προσεχές διάστημα όπως ανακοινώθηκε θα μπορεί να δέχεται και επισκέπτες από το εξωτερικό. Και πιστεύω, θα μπορούσαμε να διοργανώναμε και μια συζήτηση για το πώς βίωσαν οι ορθόδοξοι σε κάθε χώρα αυτή τη δοκιμασία της πανδημίας. Τέτοιες δοκιμασίες νομίζω ότι τονίζουν την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας στον ορθόδοξο κόσμο.
Και χωρίς να μπαίνω σε θεολογικά μονοπάτια -επικίνδυνα για μη θεολόγους όπως εγώ- τολμώ να πω ότι πιστεύω πως θα πρέπει να εξεταστεί ως ζήτημα προς συζήτηση στην επόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο, οψέποτε πραγματοποιηθεί, αυτό της ενιαίας αντιμετώπισης πανδημιών από την ορθόδοξη εκκλησία. Αλλά αυτό, όπως λέμε στην Ελλάδα, “είναι άλλου παπά ευαγγέλιο”. Είναι ευθύνη των εκκλησιών όχι της ΔΣΟ».