«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται πραγματικά να αντιμετωπίσει παθογένειες, εκκρεμότητες, να δώσει λύσεις και σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι γιγαντωθήκαν την περίοδο της 5ετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επί των άρθρων συνεδρίαση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Λύση στα Βοσκοτόπια
Ο Θεσσαλός πολιτικός εστίασε στο μείζον ζήτημα με τους βοσκότοπους λέγοντας ότι «το θέμα αυτό έχει ταλαιπωρήσει αρκετά και τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τις εκάστοτε ηγεσίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αναπληρωτής Υπουργός αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως κοινοτικά πρόστιμα για ενισχύσεις βοσκοτόπων σε προηγούμενες περιόδους 2008–2012, καθότι η χώρα δεν είχε προετοιμαστεί έγκαιρα για τις αλλαγές στην κοινοτική νομοθεσία. Και ενώ η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει, τα δυσάρεστα νέα έρχονταν ως κεραυνός εν αιθρία και απαιτούσαν επείγουσες ενέργειες σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον έκτακτες λύσεις για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους με ιδιαίτερη μέριμνα στην ύπαρξη επιλέξιμων βοσκοτόπων και δεύτερον, ενδελεχή προπαρασκευή για τη δικαίωση της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα. Ευτυχώς, όλη αυτή η προπαρασκευή μετά την παραίτησή μου, με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τότε με τον Γιώργο Καρασμάνη το Δεκέμβρη του 2014 ήρθε στη Βουλή με τις απαραίτητες αλλαγές στον ορισμό των βοσκοτόπων, αλλά και την επείγουσα αναγκαιότητα να συνταχθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Δυστυχώς, χρειάστηκε να περάσει όλη περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είμαστε στον έκτο χρόνο, προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει την πρωτοβουλία για να εκπονήσει τα σχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ώστε το μείζον αυτό θέμα να βρει τη λύση του και πραγματικά νομίζω είναι μια πολύ θετική εξέλιξη».
Ενίσχυση των κτηνοτρόφων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί η δικαστική διεκδίκηση που ξεκινήσαμε τότε με τον εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κ . Χαλκιά, είχε ευτυχή κατάληξη για τη χώρα με την επιστροφή 466 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί ως πρόστιμα την περίοδο 2008-2012. Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω, ότι επειδή υπήρξαν κτηνοτρόφοι που τη διετία 2013-2014 απώλεσαν μέρος των ενισχύσεών τους χωρίς υπαιτιότητά τους θα πρέπει να αναληφθεί μέριμνα, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η απώλεια εισοδήματος που είχαν εκείνη την περίοδο».
Ο κυβερνητικός βουλευτής έκανε ιδιαίτερη «αναφορά στην απώλεια εισοδήματος που είχαν συνολικά οι κτηνοτρόφοι (αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι) κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι λόγω της επιβολής του lockdown. Γνωρίζετε ότι υπήρξε λόγω του ιδιαίτερου τρόπου που γιορτάστηκε φέτος το Πάσχα μείωση στη ζήτηση αμνοεριφίων. Γνωρίζετε ότι υπήρξε μειωμένη κατανάλωση αλλά και μειωμένες τιμές παραγωγού. Δυστυχώς, αυτές οι μειωμένες τιμές δεν υπήρξαν και στον καταναλωτή. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία με γενναία μέτρα.
Δεν είμαι από αυτούς, κύριε Υπουργέ, που θα σας πουν δώστε τα 466 εκατομμύρια που λάβαμε από την ΕΕ. Θα ήταν ακραίος λαϊκισμός και λυπούμαι που το ακούω από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν από τους κτηνοτρόφους στην ΕΕ, αλλά προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και δόθηκαν για τα πρόστιμα, τους καταλογισμούς που επέβαλε η ΕΕ.
Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, το χρειάζονται, γιατί έχουν υποστεί και το προηγούμενο διάστημα μειώσεις στο εισόδημά τους από τις ελληνοποιήσεις που έχουν σημειωθεί στο κρέας και στο γάλα. Μιλούμε για 100.000 οικογένειες αιγοπροβατοτρόφων που αξίζουν νομίζω της προσοχής και της στήριξής μας. Είδα ότι από τα 150 εκατομμύρια του deminimis έχετε ξεκινήσει να δίδετε στους ανθοκόμους, στα βουβάλια στην Κερκίνη και νομίζω, ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να εξειδικευθούν και τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων μας».
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη σημείωσε ότι «οφείλω, όμως, κύριε Υπουργέ, να μεταφέρω αυτά που εισπράττω από την εκλογική μου περιφέρεια και από αγρότες που επικοινωνούν μαζί μου και κτηνοτρόφους, λόγω της πρότερης ιδιότητάς μου και να πω ότι υπάρχουν ερωτηματικά για τους ρυθμούς αποζημιώσεων, για το ύψος των αποζημιώσεων και στην εκλογική μου περιφέρεια έχουμε αμυγδαλοπαραγωγούς οι οποίοι έλαβαν την ενίσχυση του deminimis ύψους 80 ευρώ το στρέμμα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει γεωπόνος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον ΕΛΓΑ, που μπορεί να σας πει ότι με 80 ευρώ το στρέμμα πραγματικά αποζημιώνονται αυτοί οι άνθρωποι, όταν μόνο το κόστος καλλιέργειας είναι τριπλάσιο από την αποζημίωση του deminimis. Ομοίως έχουμε ζημιές στα κεράσια, έχουμε ζημιές στον αρακά στη Χάλκη, μια σειρά καταστροφών οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό και θα πρέπει να ξαναδούμε και πάλι αυτή τη συζήτηση αναμόρφωσης του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΛΓΑ.
Οφείλω, όμως, να πω και το εξής, η παρακείμενη Υφυπουργός σας η κ. Αραμπατζή το ξέρει καλά, γιατί υπήρξε Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ όταν ήμασταν αντιπολίτευση, ο έτερος υφυπουργός ο κ. Σκρέκας προέρχεται από αγροτική περιφέρεια, όμορος, Θεσσαλός και αυτός, το γνωρίζει. Την περίοδο εκείνη ασκούσαμε ιδιαίτερη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, διότι από το να δίνει ολόκληρη την αποζημίωση στους αγρότες εφάπαξ, καθιέρωσε την προκαταβολή του 70%. Περίμεναν, λοιπόν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ότι αυτό θα διορθωθεί. Αντιθέτως, είχαμε περαιτέρω συρρίκνωση της προκαταβολής από το 70% στο 65%. Εδώ, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να ενημερώσουμε το σώμα και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για το ποια κατάσταση παραλάβαμε στον ΕΛΓΑ, να έχουν μια σαφή εικόνα πού βρίσκεται ο Οργανισμός σήμερα, ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα που βρήκαμε, προκειμένου να υπάρχει μία πειστική απάντηση προς τον αγροτικό κόσμο».
Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση αγροτών
«Είναι πολύ νωπή η συζήτηση περί εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της ασφάλισης των γεωργικών ασφαλίσεων. Εγώ προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι, έχω ερωτηματικά. Πιστεύω ότι η ασφάλιση των αγροτών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Εάν παύσει να είναι υποχρεωτική θα δημιουργηθεί μέγα ζήτημα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας, εάν δεν είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες να ασφαλίζουν την παραγωγή τους και επαφίεται στο φιλότιμο ή στον πατριωτισμό τους ή στο ενδιαφέρον τους, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να έχουμε ανασφάλιστους αγρότες που θα παθαίνουν ζημιές και θα προστρέχουν στο κράτος, στα ΠΣΕΑ, στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Η πρόταση η δική μου θα ήταν, εάν εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, να εμπλακεί μόνο ως πρόσθετη ασφάλιση στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ.
Απάντηση σε Κόκκαλη για ΕΛΓΑ
«Αντιλαμβάνομαι ότι η συνεδρίαση όπως εξελίχθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά καλό θα είναι να μένουμε στα δεδομένα της συζήτησης και όχι να κάνουμε επιλεκτικές αναφορές με στόχο να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.
Μετέφερα την αγωνία των παραγωγών για τον τρόπο που λειτουργεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο ΕΛΓΑ, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, για το γεγονός ότι από τις αποζημιώσεις που δίδονταν εφάπαξ 100% στους παραγωγούς το προηγούμενο διάστημα με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέσαμε στο 70% και δυστυχώς τώρα στο 65% και κάλεσα τον Υπουργό να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση, και δέχτηκε, για το σε ποια κατάσταση παρέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Είπα, επίσης, ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση, η αναπροσαρμογή του Κανονισμού των Γεωργικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να αποζημιώνονται μια σειρά από ζημιογόνα αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται και μνημόνευσα παραδείγματα αμυγδαλοπαραγωγών, κερασοπαραγωγών, παραγωγών αρακά στην εκλογική μου περιφέρεια, που υπέστησαν ζημιά από καιρικές συνθήκες, που έχουν καταστραφεί και με τον υφιστάμενο Κανονισμό υπάρχει δυστοκία αποζημίωσης και καταφεύγουμε κάθε φορά στα ΠΣΕΑ στα DeMinimis, προκειμένου οι άνθρωποι να στηριχτούν για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Είπα, επίσης, ότι πολύς λόγος γίνεται για την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ασφάλιση του αγροτικού τομέα, της αγροτικής παραγωγής. Είπα ότι κατά τη γνώμη μου η ασφάλιση αυτή, η είσοδος του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να είναι προς τις επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις, να υπάρξει η βασική ασφάλιση του ΕΛΓΑ και επιπλέον ασφαλιστικοί κίνδυνοι, που δεν καλύπτονται σήμερα από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων να καλύπτονται από τους ιδιώτες.
Είπα, επίσης, ότι αν με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, κινδυνεύουμε, πολλοί παραγωγοί που και σήμερα δυσκολεύονται να ασφαλίσουν την παραγωγή τους, να μην την ασφαλίσουν καθόλου, να έχουμε ζημιές και στη συνέχεια θα προσφεύγουν και πάλι στο κράτος, στην πολιτεία, στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, στα ΠΣΕΑ, προκειμένου να ζητούν αποζημιώσεις.
Δηλαδή, εν κατακλείδι, για να μη δημιουργούνται εσκεμμένα εντυπώσεις, εάν η είσοδος του ιδιωτικού τομέα συνοδευτεί από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όπως σας είπα, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ή στον ΕΛΓΑ ή στον ιδιωτικό τομέα η ασφάλιση, αλλά πάντως η αγροτική παραγωγή πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένη. Όπως είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο Ι.Χ. αυτοκίνητο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κυκλοφορεί κανείς ανασφάλιστος, ομοίως θα πρέπει και η αγροτική παραγωγή να είναι υποχρεωτικώς ασφαλισμένη, είτε στον κρατικό Οργανισμό, τον ΕΛΓΑ, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Η προσωπική μου γνώμη και την επαναλαμβάνω, κύριε Κόκκαλη, είναι ότι θα προτιμούσα ο ιδιωτικός τομέας να έρθει επικουρικά σε ασφαλιστικούς κινδύνους πού δεν ασφαλίζονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ».