Ειδήσεις

Συνάντηση του Βουλευτή Γ. Λαμπρούλη με την Πανθεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών


Τη  Δευτέρα 1/6/2020, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Λάρισα,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Λαμπρούλη Γ. και αντιπροσωπεία του κόμματος  με το Δ.Σ. της Πανθεσσαλικης ενωσης επαγγελματιων μουσικων, που εκπροσώπησαν ο Γραμματέας Βαλάσης Στέφανος  και το μέλος  Μπέλου Μαρία.  Η  αντιπροσωπεία  και ο Βουλευτής άκουσαν και συζήτησαν μαζί τους  τα προβλήματα  που τους απασχολούν και επιδεινώθηκαν με την πανδημία  όπως: Τα 50 ένσημα που χρειάζεται ο μουσικός   κάθε χρόνο για να παίρνει το επίδομα και ζητάνε να μειωθούν στα 15 προκειμένου να μπορούν να το παίρνουν οι πλειοψηφία των μουσικών .  Τα σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά  προβλήματα που πρόεκυψαν από την πανδημία , απατώντας από την κυβέρνηση   να παίρνουν το επίδομα όλοι οι μουσικοί όσο διαρκεί ο επαγγελματικός  αποκλεισμός λόγο πανδημίας . Αναφέρθηκαν στους συναδέλφους που δουλεύουν με μπλοκάκι να μην πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές όσο διαρκεί η κρίση χωρίς να χάσουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ζητάμε από τους δήμους και την περιφέρεια να ενισχυθούν με κάθε τρόπο προκείμενου να σταθούν όρθιοι και ζήσουν τις οικογένειες τους.

Ο  βουλευτής και η αντιπροσωπεία επισήμανε, είναι γνωστό  ότι   όλοι οι κλάδοι και γενικότερα των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού μαστίζονται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία που τείνει να γίνει κανόνας. Πιστεύουμε πως είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαμορφώνοντας  ένα εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού με δουλειά χωρίς υποτυπώδη δικαιώματα, με αποτέλεσμα η αγωνία της επιβίωσης για τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό  να εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Η πανδημία του κορωνοϊού διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων καθώς κάθε δραστηριότητα στους τομείς απασχόλησής τους (μουσικές σκηνές, συναυλίες, Φεστιβάλ, κ.α ) διακόπηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων να μην έχουν εισόδημα, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει η καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη, δε, μερίδα των δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών μουσικών  και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού, δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή  συμπαραστάθηκε στις διεκδικήσεις των σωματείων τους, τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και υιοθέτησε  όπως  και σήμερα  υιοθετεί τα δίκαια αιτήματα για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το κόμμα μας κατέθεσε πρόταση νόμου στη βουλή  για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  μουσικοί, οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, που  ανάμεσα σε άλλα, προτείνει:    Επίδομα στήριξης, ανερχόμενο στο ποσό των 535 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ομοίως για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς και για κάθε μικρή επιχείρηση (Α.Μ.Κ.Ε., ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., σύλλογοι, σωματεία κλπ.), πλην ανωνύμων εταιρειών.  Επίσης προτείνονται απαλλαγές από υποχρεώσεις καταβολής τόκων, προστίμων, υποχρεώσεων προς  τα ασφαλιστικά ταμεία, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ κ.α, επίδομα στέγασης, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και  είσπραξης, δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. Για τους μακροχρόνια ανέργους αυτού του χώρου, να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για την χορήγησή του μέχρι και την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου.

Επέκταση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις (αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που εξαιρέθηκε για τους μήνες Μάρτη – Απρίλη).

Ειδικά προγράμματα στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού κι επιχορηγούμενες παραγωγές της περιόδου 2020-2021, όπως: Αγορές και αναθέσεις από το κράτος και τους φορείς του, καλλιτεχνικών έργων ή καλλιτεχνικών υπηρεσιών σε κάθε είδος τέχνης, κατόπιν Ανοιχτής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό. Αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ρεπερτορίου, καθώς και του ποσοστού  μίσθωσης ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, κ.α.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ν. Καρδούλας: Παντοδυναμία ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη στη μητέρα δημοσκοπήσεων Μαΐου
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια πρωτοπορεί στον ενεργοβόρο φωτισμό των δρόμων