Ειδήσεις

Μάξιμος: Διεθνές ζήτημα η προστασία της Αγίας Σοφίας


«Δεν είναι διμερές ζήτημα αυτό της Αγίας Σοφίας, δεν είναι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όπως επιχειρεί κατά καιρούς η τουρκική πλευρά με το αν υπάρχει τέμενος στην Αθήνα ή όχι.

Είναι ζήτημα της διεθνούς κοινότητας, είναι ζήτημα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Γιατί τέτοιο συμβολικό μνημείο είναι η Αγία Σοφία, κι η Τουρκία είναι θεματοφύλακας αυτής της βυζαντινής κληρονομιάς, αυτού του τεράστιου πλούτου που άφησαν οι παππούδες μας, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η Τουρκία οφείλει να τα προστατεύει. Υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες που της επιβάλουν να τα προστατεύει». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή ‘‘Κάθε μέρα νέα μέρα’’ με τη δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Χουζούρη.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής σημείωσε ότι όσα έγιναν στην Αγία Σοφία την ημέρα της Αλώσεως «δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Από την εποχή της δημαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχουμε αυτές τις εορτές της Αλώσεως που καθιερώθηκαν τότε και κάθε χρόνο βλέπουμε μια κλιμάκωση. Αρχικά ήταν μια αναπαράσταση της Άλωσης της Πόλεως, στη συνέχεια είχαμε την προσευχή έξω από τη Αγία Σοφία, στην πλατεία μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Σουλταναχμέτ, του Μπλε τζαμιού. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε την ανάγνωση του κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, και, δυστυχώς, βλέπουμε συνεχώς μια διολίσθηση σε έναν θρησκευτικό φανατισμό, σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα».

 

Γενοκτονία της Μνήμης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε «ο ναός αυτός, που είναι σύμβολο της Ορθοδοξίας και όλου του χριστιανικού κόσμου, έχει αναγνωρισθεί ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Ως τέτοιο, λοιπόν, θα πρέπει να προστατεύεται από την Τουρκία, η οποία είναι ουσιαστικά θεματοφύλακας μιας κληρονομιάς που βρήκε. Και δεν είναι μόνον η Αγιά Σοφιά αλλά είναι μια σειρά από εκκλησίες και βυζαντινά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Μικρά Ασία που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αλλοίωση του μνημειακού τους χαρακτήρα. Εγώ το έχω βαπτίσει ‘‘γενοκτονία της μνήμης’’».

 

Γκρίζοι Λύκοι

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι το καθεστώτος Ερντογάν «απευθύνεται στο θυμικό, στο θρησκευτικό φανατισμό, στα εθνικιστικά αντανακλαστικά. Έτι περαιτέρω τώρα που έχει την ανάγκη του Μπαχτσελί, των Γκρίζων Λύκων, που συνεργάστηκε για να βγει πρόεδρος στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Το χρησιμοποιεί κατά καιρούς. Δεν είναι τυχαίο -έχω κάνει και ερωτήσει στο παρελθόν- το ότι χρησιμοποιεί εκκλησίες που έχουν το όνομα της Αγίας Σοφίας, τις οποίες μετατρέπει σε τεμένη τα τελευταία χρόνια. Θυμούμαι το 2010 που είχαμε πάει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην πρώτη λειτουργία που έγινε μετά από 88 χρόνια στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Η Αγία Σοφία των Μεγαλοκομνηνών μέσα στην Τραπεζούντα ήταν μουσείο. Μετά 1-2 χρόνια μετατράπηκε σε τζαμί. Στη συνέχεια είχαμε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας της Βιθυνίας, όπου έχει πραγματοποιηθεί και η Οικουμενική Σύνοδος. Πριν 2-3 χρόνια είχαμε την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας κοντά στην Αδριανούπολη, στον Αίνο. Όλα αυτά απευθύνονται πάλι στο θυμικό των Τούρκων ότι θα φθάσει και η ώρα της μετατροπής της Μεγάλης Εκκλησίας, της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, σε τζαμί.».

 

Προηγούμενο άρθρο Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακές ικανότητες στελεχών έξυπνων πόλεων
Επόμενο άρθρο Μαθητές για Bιώσιμη Aνάπτυξη Mέσω Ψηφιακής Τεχνολογίας