«Πόσους πρόσφυγες και πόσους μετανάστες μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη και πόσους ειδικά η Ελλάδα; Γιατί θα επρόκειτο για τον απόλυτο παραλογισμό να απαντήσουμε ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι, ή να αφήσουμε τα σύνορα ανοιχτά! Άλλωστε, οι αδυναμίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ενσωμάτωσης όλων των μεταναστών έχουν φανεί εδώ και καιρό σε πιο προηγμένες από την δική μας χώρες».
Τα παραπάνωτόνισεοπρόεδροςτης Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτήςΛαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επεξεργασία,από την Επιτροπήπου προεδρεύει,του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα την «Κύρωση της Συμφωνίας για την έδρα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα».
ΔουβλίνοΙΙ
Ο Θεσσαλός πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική στην «απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη. Ο νότος, και, πλέον κυρίως, η χώρα μας, έχουν αφεθεί σχεδόν στη τύχη τους. Που είναι η κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική; Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι σύντομα θα έχουμε κάτι. Μακάρι!
Μέχρι τώρα είχαμε την απαράδεκτη εφαρμογή του Δουβλίνο ΙΙ, που οι πρόσφυγες επιστρέφονταν πίσω στην πρώτη χώρα εισόδου. Δηλαδή η Ελλάδα κατέληγε σε νήσοςΈλιςτης ΕΕ. Όσα χρήματα κι αν δοθούν για να παίξει μια χώρα αυτό τον ρόλο, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει υπό το βάρος των προβλημάτων που θα προκύψουν».
Ασυνόδευτα παιδιά
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον παριστάμενοαναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο πρόσθεσε ότι «ακόμη και στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων βλέπουμε με τι φειδωλό τρόπο γίνεται η μετεγκατάσταση. Στην Γερμανία για παράδειγμα από τα 1.600 παιδιά έχουν πάει λίγες δεκάδες. Και τι θα γίνει με τις χώρες που συνεχίζουν να αρνούνται να συμβάλουν έστω σε ένα βαθμό; Δεν πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις για την έλλειψη αλληλεγγύης; Όπως, επίσης, πρέπει να υπάρξει πίεση, ακόμη και οικονομικές κυρώσεις, εκ μέρους της ΕΕ στις χώρες προέλευσης που δεν δέχονται τις επιστροφές των υπηκόων τους, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα».
Υβριδικός πόλεμος
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε καυτηριάζοντας την «απροκάλυπτη πλέον τουρκική πολιτική,εργαλειοποίησηςτων μεταναστών και των προσφύγων, με σκοπό τον εκβιασμό της Ευρώπης και την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου εν εξελίξει. Το είδαμε με χαρακτηριστικό τρόπο στα γεγονότα του Έβρου. Κατά καιρούς πληροφορούμαστε για επανάληψη του σεναρίου τόσο στα χερσαία σύνορα, όσο και στα νησιά του Αιγαίου, όπου λέμβοι με μετανάστες συνοδεύονται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Και γνωρίζουμε πιά ότι η πλειοψηφία όσων έρχονται δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες, στους οποίους η Τουρκία δίνει τη δυνατότητα να έλθουν χωρίς βίζα, με χαμηλά εισιτήρια από διάφορες περιοχές, όπως αυτή του Μαγκρέμπ».