Ειδήσεις

Μάξιμος: Με σχέδιο απέναντι στον εθνικισμό των τροφίμων


«Έχει ‘‘μαλλιάσει η γλώσσα’’ μου να τα λέω, πρώτον ότι χρειαζόμαστε ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού και συγκεκριμένα κίνητρα σε νέους αγρότες, δεύτερον ότι χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην ποιότητα και στην πιστοποίηση των προϊόντων μας. Δεν αρκεί να παράγουμε αυτό που μάθαμε από τους παππούδες μας, που μπορεί να είναι αδιάφορο για τις αγορές». Τα παραπάνω τόνισε, με αφορμή την πιστοποίηση του σκόρδου Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ASTRA, στην εκπομπή “Παράθυρο στην Θεσσαλία” και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μαρέδη.

 

Κίνητρα σε νέους αγρότες

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «όταν η γενιά των μπλόκων της δεκαετίας του ‘90 συνταξιοδοτηθεί στο σύνολό της, το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο. Υπ’ αυτήν την έννοια χρειάζεται να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χρειάζεται αν ενισχυθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά και να γίνουν πιο ουσιαστικά και γενναία τα προγράμματα νέων αγροτών, προγράμματα στήριξης νέων που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η συζήτηση αυτή, με αφορμή την πανδημία και τις συνέπειες που έχει στην οικονομική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια. Η κρίση της πανδημίας έδειξε και εγγενείς αδυναμίες της αγροτικής μας οικονομίας, το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι αυτάρκης σχεδόν σε κανένα γεωργικό και κυρίως κτηνοτροφικό προϊόν. Κάνουμε εισαγωγές βόειου κρέατος της τάξεως του 80%. Λίγο λιγότερο στο χοιρινό. Εισάγουμε μια σειρά από προϊόντα. Και στην περίοδο της πανδημίας είδαμε να αναπτύσσεται ένας ‘‘εθνικισμός των τροφίμων’’ -αν μπορώ να τον βαπτίσω έτσι- και είδαμε χώρες, όπως η Ρουμανία, να απαγορεύουν τις εξαγωγές δημητριακών, η Τουρκία να απαγορεύει τις εξαγωγές άλλων αγροτικών προϊόντων που καταναλώνουμε. Άρα, λοιπόν, η χώρα πρέπει να ξαναδεί το μοντέλο της παραγωγικής οικονομίας που θέλει να υιοθετήσει».

 

Όχι μονοκαλλιέργεια τουρισμού

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «η κρίση αυτή οφείλει να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Γι’ αυτό και θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή που συγκροτήθηκε  υπό τον νομπελίστα καθηγητή κ. Πισσαρίδη με εντολή του πρωθυπουργού, για να παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα (παραγωγικής ανασυγκρότησης) θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. Είδατε ότι η “μονοκαλλιέργεια” του τουρισμού, στην οποία επενδύσαμε όλα αυτά τα χρόνια τι κινδύνους ελλοχεύει για την οικονομία της χώρας. Αν δεν έλθουν τουρίστες από το εξωτερικό πόσες επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν, πόσοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και τι αρνητική μόχλευση θα υπάρχει για την οικονομία!».

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε επίσης ότι «ορθώς ο πρωθυπουργός πήγε στη Σαντορίνη, ένα νησί που είναι παγκοσμίως γνωστό για το ηλιοβασίλεμά του, για τις ομορφιές του, προκειμένου να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Μακάρι να εξελιχθούν καλά τα πράγματα. Νομίζω ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, γιατί έχουμε και την έναρξη της τουριστικής περιόδου με την έναρξη των πτήσεων από πολλές χώρες που θεωρούνται τρόπον τινά ασφαλείς. Έχουμε, επίσης, την έναρξη του προγράμματος ‘‘Συν-εργασία’’, σύμφωνα με το οποίο το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή του 60% του μισθού αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιους μήνες το επόμενο διάστημα σε εργαζόμενους σε χιλιάδες επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η εργασία/ Και βεβαίως η σημερινή μέρα είναι επίσης ενδιαφέρουσα γιατί από σήμερα καταβάλλεται και το επίδομα αναστολής εργασίας του Μαΐου σε 520.000 εργαζόμενους».

 

Προηγούμενο άρθρο Σε κινητοποίηση η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών
Επόμενο άρθρο Εορτή λήξης κατηχητικών Αγίου Αχιλλίου